Tužna vest iz Beograda: Preminuo Radomir Šika Begenišić

Sinoć je u Beogradu preminuo Radomir Šika Begenišić (79), gospodin koga je Trebinje podarilo Beogradu i koji je uljudnošću izazivao divljenje i stvarao ugled Hercegovaca u Srbiji

sika begenisic

Hercegovci su ponosni što su ga imali: Radomir Šika Beginišić (Foto: Slobodna Hercegovina)

Bio je dugogodišnji predsednik udruženja Trebinjaca u Beogradu, a posebno će ostati upamćen po aktivnom radu devedesetih godina i brojnim akcijama pomoći zavičaju u ratnim godinama. Na nedavno održanoj izbornoj skupštini Udruženja Trebinjaca “Jovan Dučić”  Šika Begenišić je vodio rad skupštine. 

Radomir Šika Begenišić je dugogodišnji stručni saradnik, pomoćnik i zamjenik ministra u Ministarstvu kulture Srbije. Izvesno vreme radio je u preduzeću “Jugoelektro”, potom je prešao u Sekretarijat za kulturu vlade Srbije, gdje je ostao sve do penzionisanja 2001. godine.

Gimnaziju je završio u Trebinju, a na Ekonomskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1961. godine.

Bio je ekonomista i vrstan poznavalac kulturnog i duhovnog života Srbije, a po dobru će ga pamtiti kulturni poslenici i duhovnici na celom srpskom prostoru, u Srbiji i izvan nje. Nije bio samo savestan državni službenik nego i entuzijasta, nacionalni pregalac i patriota u najlepšem smislu reči.

Zbog tih vrlina Srpska pravoslavna crkva, odnosno episkop niški i sadašnji patrijarh srpski Irinej odlikovao ga je “Ordenom Svetog Romana”, a patrijarh Pavle “Ordenom Svetog Save”.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: