Turska: Papa pozvao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je u Istanbulu apelovao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve i dodao da taj istorijski korak traže žrtve ratova i mladi.

papa

Izvor: Beta

“Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama”, rekao je papa u prisustvu patrijarha Vartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju. Franja je posle toga od Vartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu.
To je, kako navodi agencija Asošiejted pres, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je deo papinih nastojanja da okonča raskol dve crkve, koji traje od 1054. godine.
Papa Franja i Vartolomej su takodje pozvali na okončanje progona hrišćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocenjuje AP, trodnevna poseta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva.
Franja i Vartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povečaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole hrišćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.
Užasna situacija hrišćana i svih koji pate na Bliskom istoku traži od nas ne samo da se stalno molimo već i da odgovorimo na pravi način u ime medjunarodne zajednice”, naveli su u saopštenju Franja i Vartolomej.
Franja, koji predstavlja Katoličku crkvu sa 1,2 milijarde vernika, i Vartolomej, duhovni vodja 300 miliona pravoslavaca na svetu, pozvali su na “konstruktivan dijalog” sa islamom “zasnovan na medjusobnom poštovanju i prijateljstvu”.
“Inspirisani zajedničkim vrednostima i osnaženi iskrenim bratskim osećanjima, muslimani i hrišćani su pozvani da saradjuju u ime pravde, mira i poštovanja dostojanstva i prava svake osobe, posebno u onim regionima gde su svojevremeno živeli vekovima u mirnoj koegzistenciji a sada tragično zajednički trpe užase rata”, rekli su poglavari dve crkve.
Papini sastanci s turskim zvaničnicima su, prema ocenama analitičara, više bili razgovor gluvih. Na sastanku s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, svako je održao svoj govor, ali prave razmene nije bilo, navodi agencija Frans pres.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: