Trebinje: Veče poezije Velibora Šipovca i Rajka Tanasijevića

U Narodnoj biblioteci u Trebinju večeras je održano Veče poezije trebinjskih autora Velibora Šipovca i Rajka Tanasijevića.

sipovac-i-tanasijevic

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S. 
Ljubitelji poezije bili su u prilici da se upoznaju sa stihovima treće po redu Šipovčeve knjige pjesama „Sjaj u oku anđela“,dok je Tanasijević trebinjskoj publici prvi put predstavio svoj pjesnički rad – iz zbirke prvjenca „Nebeske dveri“.
„Vodim se Dučićevom mišlju – da su pjesnik i ljubav jedna cjelina, da su nerazdvojni tokom čitavog života. Zaista je ljubav – prema ženi, prema Bogu, prema životu, svi ti aspketi ljubavi – ono što pokreće i način na koji promišljam svijet u svim svojim napisanim stihovima“, rekao je Šipovac o svom pjesničkom stvaralaštvu.
Poezija je, dodaje, njegova ljubav i potreba još od djetinjstva, kada su mu nagrađeni i u sarajevskim „Malim novinama“ štampani prvi stihovi, ali je svoje literarne i druge radove aktivno počeo da objavljuje tek 2011. godine – sa monografijom „Hercegovina – običaji i vjerovanja“.
„Od tada su počeli da se nižu naslovi – monografije, zbrike pjesama, roman ‘Na Granici’. Od osam ukupno izdatih knjiga tri su zbirke poezije – posljednjem naslovu prethodile su zbirke ‘Stihovi moje mladosti’ i ‘Tvoje ime’“, naveo je Šipovac, dodajući da je u pripremi još jedan roman sa naslovom „Sedam krstova“, koji bi iz štampe trebalo da izađe za nekoliko mjeseci.

sipovac-i-tanasijevic1
Zbirka „Nebeske dveri“ nastala je u posljednje tri godine, od kada je i poezija intimna preokupacija Rajka Tanasijevića – uz istraživačku ljubav prema prošlosti i tradiciji i stručni rad iz oblasti mašinstva.
„To je zbirka patriotske i rodoljubive poezije, sa motivima zavičaja, Trebinja i Hercegovine. Sa poukama iz prošlosti i porukama za našu sadašnost i budućnost. Pored nje u pripremi je i druga knjiga poezije- namijenjena djeci. Trenutno je u rukopisu i poslao sam je ‘na provjeru’ kod nekih, zaista eminentnih srpskih pjesnika za djecu, poput Slobodana Čurovića, Ljubivoja Ršumovića, Moše Odalovića“, istakao je Tanasijević podsjećajući da je prije zbirke prvjenca objavio i knjige „Pouke i poruke tri srpska istočnika“ i istorijsku monografiju „Sjednjovjekovna groblja na području Zagore trebinjske“.
Veče poezije Velibora Šipovca i Rajka Tanasijevića organizovali su Narodna biblioteka u Trebinju i trebinjski odbor SPKD „Prosvjeta“.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: