Trebinje: Veče mladog vina i hercegovačke gastronomije

U organizaciji Turističkog klastera „Hercegovina“ i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) sinoć je u hotelu „Leotar“ održana turistička manifestacija „Dan mladog vina“.

otvaranje

Izvor: Radio Trebinje
Autor:R.S.

Još nezrela vina ovogodišnje berbe predstavilo je osam trebinjskih vinarija, dok su se ugostitelji iz našeg grada pobrinuli da gostima prezentuju bogatu gastonomsku ponudu Trebinja.
Druženje uz vino i specijalitete hercegovačke kuhinje otvorili su gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević i savjetnik u Ambasadi Japana u BiH Kazumasa Mijazaki – simboličnom degustacijom mladog vina.

vino

Ističući značaj njegovanja i promocije autohtonih proizvoda za razvoj turizma, gradonačelnik Trebinja je podsjetio da je prije dva dana potpisao ugovor o korišćenju IPA fondova vrijedan 250.000 Evra – namijenjenih projektu brendiranja pljevaljskog sira i trebinjskih vina.
„Dakle, gospodo trebinjski vinari, brendiranje vina je proces koji otpočinjemo već naredne sedmice. Ovo je jedna od najznačajnijih turističkih i privrednih donacija koje je uspjela da obezbijedi naša administracija“, istakao je Vučurević.
Savjetnik u Ambasadi Japana u BiH Kazumasa Mijazaki podsjetio je da se vina četiri vinarije iz Hercegovine, a među njima i trebinjskog podruma Tvrdoš – od prošle godine izvoze na japansko tržište, te poželio da u narednom periodu i drugi trebinjski vinari ostvare isti uspjeh.

hrana1
„Primjetio sam ovdje među vinarima mnogo mladog svijeta. Mislim da Trebinje zaista ima veliki potencijal i budućnost kada je u pitanju ova proizvodnja“, istakao je Mijazaki.

Kako je rečeno, cilj manifestacije „Dan mladog vina“ je „promocija vinskog turizma, te jačanje međusektorske saradnje između proizvodnje lokalnih vina, autohtonih gastronomskih proizvoda i turizma“.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: