Trebinje: Sedam platana oboljelo od truleži

„Nećemo ništa prejudicirati. Uradićemo sve što možemo, kontaktiraćemo sva eminentna imena iz ove struke, da nađemo način kako da platane, taj zaštitini znak ljepote našeg grada, ostavimo u životu. Ali smo i svjesni da je ljudski život važniji od bilo kakve ljepote“, ističe Mirjana Ratković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja.

platani3

Izvor: Radio Trebinje
tekst: R.S

Od 16 čuvenih platana u bašti istoimenog hotela – sedam je oboljelo od gljivičnog oboljenja koje uzrokuje unutrašnju trulež! Sudbina oboljelih platana još nije izvjesna i zavisiće od mišljenja stručnjaka, kažu nadležni i poručuju da će preduzeti sve kako bi se izbjeglo radikalno rješenje – sječa natrulih stabala.
Prvi veći razlog za brigu pojavio se pretprošlog ljeta, kada se naizgled zdrava grana, srećom bez posljedica, obrušila sa jednog stabla. Na grani nije bilo spoljašnjih znakova bolesti i tek je njen presjek pokazao – poodmakao stadijum truljenja. Dovoljno da se upale zvona za alarm i da nadležne stavi pred teško rješivu dilemu – kako drveće, koje je mnogo više od gradskog zelenila i svojevrsni turistički simbol Trebinja, sačuvati za buduće generacije, a pritom ne ugroziti bezbjednost građana u najfrekventnijoj šetališnoj zoni u centru grada.

Mirjana-Ratkovic

Mirjana Ratković

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinje Mirjana Ratković za radiotrebinje.com podsjeća da je Gradska uprava brzo reagovala – angažovala je stručnjake Istraživačko-razvojnog centra Šuma Srpske, koji su aparatom za unutrašnju dijagnostiku uradili detaljnu analizu unutrašnjosti svih 16 platana u bašti.
„Krajem godine su nam poslali i svoju studiju o zdravstvenom stanju platana, u kojoj se kaže da je sedam platana oboljelo i da pokazuju znake truljenja, u samome deblu i u dijelu iznad račve, dok je ostalih devet platana u veoma dobrom stanju. Mi smo tu studiju poslali na Šumarski fakultet u Beograd, gdje rade najbolji stručnjaci za ovu problematiku na Balkanu, a koji su preuzeli obavezu da pregledaju tu studiju i kažu svoje mišljenje – šta da se radi. Ono što su nam odmah usmeno kazali jeste da ćemo morati uraditi ispitivanje gljive truležnice – da se ustanovi kojom se zaista brzinom ona razvija u stablima“, pojašnjava Ratkovićeva.
A da je zaista riječ o gljivi truležnici ispostavilo se nakon sječe trulog stabla platana na gradskoj pijaci, a čiji su uzorci oboljele srži poslati na ispitivanje u Banjaluku i Beograd. Ratkovićeva kaže da će prije konačne odluke biti održan niz stručnih rasprava i okruglih stolova na ovu temu kako bi se došlo do optimalnog rješenja.

 

panj„Nećemo ništa prejudicirati. Kad dođu profesori iz Beograda oni će nam dati smjernice za dalje postupanje. Uradićemo sve što možemo, kontaktiraćemo sva eminentna imena iz ove struke, da nađemo način kako da platane, taj zaštitini znak ljepote našeg grada, ostavimo u životu. Ali smo i svjesni da je ljudski život važniji od bilo kakve ljepote“, ističe Ratkovićeva.
Prije redovne proljetne sječe, a dok struka ne izrekne svoj konačni sud, pokušaće se sa sanacijom oštećenja na oboljelim platanima, a planirane su i agrotehničke mjere na zdravim stablima kako bi se sačuvala od istog gljivičnog propadanja. Kako zaključuje Ratkovićeva, ako se ne preduzmu adekvatne mjere zaštite – i devet zdravih stabala u bašti moglo bi da oboli u susjedstvu platana koje je već zahvatila trulež.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: