Trebinje: Predstavljeni prekogranični projekti razvoja turističke ponude

Predstavnici Udruženja za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara i Pčelarske zadruge Žalfija iz Trebinja posjetili su danas Gradsku upravu i sastali se sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem sa kojim su razgovarali o planovima i realizaciji dva projekta: “Održivi razvoj turizma: preko hercegovačkih staza do dubrovačkih ostrva Elafita” i “Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu”, koji su već dobili finansijsku podršku Evropske Unije.

vucerevic-projekti

Izvor: Grad Trebinje
Na sastanku se razgovaralo o karakteristikama, ciljevima i benefitima oba projekta.
Prema onome što je danas rečeno, vrijednost projekta “Održivi razvoj turizma: preko hercegovačkih staza do dubrovačkih ostrva Elafita” je 505.930,37 EUR, a realizovaće se u okviru Prekograničnog programa Hrvatska-BiH 2007-2013. Nosioci projekta su Udruženje za poduzetništvo i posao LINK Mostar iz Bosne i Hercegovine i Turistička zajednica Grada Dubrovnika iz Hrvatske, dok su partneri Općina Ravno, ATA BiH, OXFAM Italija, DURA Dubrovnik, UHPA Dubrovnik, Kalipolis Italija. Među saradnicima na projektu je i trebinjsko udruženje pčelara – Pčelarska zadruga Žalfija, te Opštine Ljubinje i Neum.
Projektom, koji traje dvije godine, planira se podržati zajednički razvoj i poboljšati turistička ponuda u jugoistočnom dijelu Hercegovine (Ravno, Neum, Trebinje, Ljubinje) i dubrovačkih ostrva Elfita (Koločep, Lopud, Šipan).
Cilj projekta je osnaživanje lokalniih turističkih kapaciteta kroz promociju tradicionalnih proizvoda, kulture, prirodne, istorijske i sakralne baštine. Pored ovoga, ciljevi projekta su i obnova nekadašnjih veza i aktivnosti između stanovništva dvije zemlje u pograničnom području BiH i Hrvatske, te promocija slobodnog toka turista i specifičnih turističkih mjesta.
Ono što je možda najvažnije, ciljne grupe projekta su porodična poljoprivredna domaćinstva i gazdinstva, porodični pansioni, moteli, restorani, mikro preduzeća koja se bave turizmom, turistički operateri i agencije, institucije koje promovišu turističku ponudu područja obuhvaćenih projektom i potencijalni posjetioci projektnog područja.

Promocija meda i pčelarstva u saradnji sa Crnom Gorom

Projekat pod nazivom “Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu” biće ralizovan u okviru prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, a njegova vrijednost iznosi 207.360 EUR. Projektom se planira kreirati takozvani “Put meda” duž koga će se promovisati proizvođači meda i biti postavljena prodajna mjesta. Jedna od prodajnih stanica meda biće smještena u Trebinju.
Projekat će finansirati Evropska Unija i to u vrijednosti od 84,7% dok će ostatak sredstava obezbijediti udurženja LINK Mostar i “Okusi Hercegovinu”, lokalne zajednice Trebinje i Gacko i Ministarstvo poljoprivrede RS.
Partneri na ovom projektu su Udruženje LINK i Udruženje “Okusi Hercegovinu” iz Bosne i Hercegovine, dok su partneri iz Crne Gore Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma CSTI.
Projektom će biti mapirani proizvođači meda, pčelarske zadruge, turističke organizacije, info punktovi, institucije u cilju jačanja kapaciteta proizvođača, udruženja i ostalih aktera obuhvaćenih projektom.

Gradonačelnik Trebinja: projekti važni za turizam u Trebinju

Nakon današnjeg sastanka gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izrazio je zadovoljstvo što su ovakvi projekti dobili podršku Evropske Unije i još jednom potvrdio strateški stav da Trebinje treba da se razvija u turističkom smislu, kao i da se saradnja sa susjednim opštinama i gradovima treba ojačati kako bi se uspostavile bolje turističke veze i ostvarila bolja ponuda za sve turiste.
Vučurević je rekao da se oba projekta baziraju na ponudama specifičnim za lokalitet što u budućnosti ima dobru perspektivu, jer su danas turisti sve više zainteresovani za takve ponude.
Grad Trebinje

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: