Trebinje pred kolapsom

Dok ekonomski stručnjaci tvrde da je bankarski sistem RS stabilan, afera „Bobar“ još drma Srpsku. Radović: Kriza u Bobar banci interna. Vučurević: Ako se nešto ne reši, izlazimo na ulice

bobar

Izvor: Novosti.rs

 BANKARSKI sektor Republike Srpske je stabilan, a kriza u bijeljinskoj Bobar banci neće se odraziti na ostale banke na domaćem tržištu, smatra ekonomski ekspert Milan Radović. S druge strane, trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević pozvao je Vladu Republike Srpske, Narodnu skupštinu, nadležno ministarstvo i Agenciju za bankarstvo da pomognu gradu koji je bankrotirao zbog „zarobljenih“ sredstava u Bobar banci.

Ekonomski stručnjak Milan Radović, inače direktor Nove banke, tvrdi da se stabilnost bankarskog sistema Srpske može potvrditi podatkom da su banke likvidne, odnosno da su svi depoziti po viđenju pokriveni visoko likvidnim novčanim sredstvima, dok se kvalitet kreditnog portfelja ne pogoršava.

– Što se tiče manjih banaka, one su prvih dana bile izložene ovom udaru, ali poslednjih dana situacija se smiruje – rekao je Radović.

Prema njegovom mišljenju, kriza u Bobar banci je internog karaktera, do koje je najverovatnije došlo zbog pogoršanja određenih stavki portfelja, nakon gubitka koji je banka iskazala. Radović je rekao da je ova banka po automatizmu otvorila ukupno 8.000 računa penzionerima koji su bili komintenti Bobar banke i da će oni nastaviti da budu klijenti Nove banke.

Trebinjski gradonačelnik Vučurević, međutim, kaže da će, ukoliko se uskoro ne nađe neko rešenje, građane pozvati da izađu na ulicu. On je precizirao da je u Bobar banci, između ostalog, zarobljeno 2.338.000 KM operativnih finansijskih sredstava, kao i 100.000 KM dodatnih, koja su legla na račun posle prinudne uprave, iako je, kako kaže, bilo rečeno da će ta sredstva biti vraćena.

– Nastojaćemo da od sredstava koje u međuvremenu prikupimo isplatimo socijalne kategorije stanovništva, a za ostalo nema novca – rekao je Vučurević novinarima u nedelju u Trebinju i podsetio da je u Bobar banci „zarobljeno“ više od pet miliona KM.

I Udruženje za zaštitu žiranata BiH tvrdi da je i pre obelodanjivanja mutnih radnji i propasti Balkan IB i Bobar banke sklopilo mozaik bankarskih prevara i da se sa dokazima obratilo na brojne adrese, tražeći da se preduzmu hitne mere za razobiličavanje i procesuiranje aktera u bankarskim prevarama. Nažalost, bez odgovora.

Sa pozivom „Zaustavite uništavanje žiranata!“ i preciziranim zahtevima obraćali su se Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH, NS RS, Visokom sudskom i tužilačkom savetu, Tužilaštvima i sudovima oba entiteta i međunardonim zvaničnicima.

– Osnovni zahtev bio je donošenje odgovarajućeg akta o privremenom moratoriju svih sudskih procesa, pokrenutih od inobanaka i mikrokreditnih organizacija protiv žiranata, gde su banke u saradnji sa Agencijom za bankarstvo ojadile 250.000 žiranata – kaže za naš list član Upravnog odbora Udruženja za zaštitu žiranata BiH Mika Nikić.

Pored banaka, MKO i entitetskih Agencija za bankarstvo, u prevare su se svesno ili nesvesno uključili i sudovi, tvrde iz Udruženja.

Nikić tvrdi da su aferom sa Bobar bankom napokon skinute maske i negirane višegodišnje priče zvaničnika RS o stabilnosti bankarskog sistema u RS. Dodaje da je prva u nizu kontroverznih banaka Balkan IB iz neobjašnjivih razloga dokapitalizovana, nacionalizovana i preimenovana u Banku Srpske.

– Agencija za bankarstvo je sada saopštila da je Bobar banka kršila Zakon o bankama, kao da to nisu radile i Pavlović banka i druge banke, kao i MKO, koje će se takođe uskoro naći u nizu onih koji će ići pod led – tvrdi ovaj veštak finansijske struke.

Tvrdi da su banke i MKO krile kreditnu dokumentaciju, navodeći primer da su licima sa platom od 240 maraka dozvolile da podignu 13 kredita od više kreditora, u iznosu od 430.000 maraka.

POZIV

IZ Udruženja za zaštitu žiranata su uputili poziv da se napokon, nakon afere „Bobar“, u celu „bankarsku priču“ uključe inspektori SIPA, Tužilaštvo BiH, novo Veće ministara, Parlamenatarna skupština BiH… Razlozi su, po njim, značajni, jer nije reč o lokalnom slučaju, već o delu finansijskog sektora BiH u kojem su i budžetska sredstva RS.

DEPOZITI GRAĐANA

KAD je reč o depozitima građana do 50.000 KM, Radović je podsetio na obavezu banaka da izdvajaju sredstva Agenciji za osiguranje depozita za njihovo pokriće, kao i obavezu Agencije da ta sredstva drži kod neke od banaka u inostranstvu.

– Banke ispunjavaju svoje obaveze, a navedena sredstva nalaze se kod banaka koje imaju visok kreditni rejting, zbog čega su sigurna – rekao je Radović.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: