Trebinje: Počeo 57. Festival festivala

Monodramom „O glumatanju“, koju je u okviru pratećeg programa izveo beogradski glumac Slobodan Ćustić – u Trebinju je sinoć počeo 57. Festival festivala, smotra najboljih ovosezonskih ostvarenja dramskog amaterizma država regiona

custic 00

 

Izvor: Radio Trebinje

Ćustićeva autorska i autobiografska „monokomedija“, u kojoj je glumac na duhovit i autentičan način publici ispričao najzanimljivije detalje svog kasnog glumačkog školovanja – bila je uvertira u scensko nadmetanje za Zlatne maske festivala, u okviru kojeg će se već od sutra do nedjelje, 27. jula, trebinjskoj publici predstaviti pet nagrađanih pozorišta – iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Prethodno je u Galeriji Kulturnog centra otvorena izložba foto-kolaža Vojislava-Voja Kilibarde „Stvaram pozorište – ispred i iza scene“, njegov magistarski rad na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.
Postavka sadrži pedesetak fotografija iz života Hercegovskog pozorišta, nastalih u posljednjih deset godina rada ove ustanove, a oneobičenih autorovim intervencijama kojima je, kako je rekao, želio publici da predstavi „sopstveno unutrašnje pozorište, daleko od dramskog teksta i rediteljske palice“.

Izložbu je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević istakavši da je „gradska uprava opredijeljena da organizovanjem ovakvih i sličnih sadržaja pruža izazove novoj publici, što je jedan od prioritetnih zadataka kulturnog stvaralaštva“.

Takmičarski program festivala večeras će besjedom u slavu pozorišnog amaterizma otvoriti glumac Slobodan Ćustić, a prva veče rezervisana je za Bjelopoljsko pozorište, čiji će ansambl izvesti predstavu „Praznina“, po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Slobodana Marunovića. Predstava počinje u 20.30 h.
Prethodno će od u izložbenoj auli Doma kulture, u okviru pratećeg programa, biti otvorena izložba fotografija „Edinburški festival“ autora Linde Grejem. Ovaj program počinje u 20 h.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: