Trebinje i Bileća jedini u regiji pomažu vještačku oplodnju

Grad Trebinje i Opština Bileća jedine su lokalne zajednice u istočnoj Hercegovini koje iz budžeta novčano subvencionišu vještačku oplodnju.

beba-vantjelesna-oplodnja-rs

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.M.
U budžetu Trebinja za 2015. godinu za ove namjene planirano je 13 hiljada maraka, kažu u gradskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti.
Kako se precizira, ovim sredstvima za potrebe vještačke oplodnje raspolažu porodice sa područja našeg grada koje su iskoristile pravo na dva besplatna pokušaja vještačke oplodnje, koje odobrava Fond zdravstvenog osiguranja RS, ili koje zbog godina iznad utvrđene starosne granice ne mogu da ostvare ovo pravo.
„S tim, što su naše potrebe mnogo veće od ovih 13 hiljada, ali smo zaista zahvalni i za ova sredstva, koja nisu smanjena u odnosu za prošlogodišnji budžet i koja nam puno znače“, kaže za radiotrebinje.com Snježana Misita, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“.
U susjednoj Bileći za potrebe vještačke oplodnje iz gradske kase izdvaja se 10 hiljada maraka, a u ostalim opštinama regije novca za ove namjene nema.
„Iskreno se nadam da će se i ostale opštine Hercegovine ugledati na Trebinje i Bileću. Na naše zahtjeve i inicijative oni odgovaraju dobrom voljom, ali novca – nema. Znam da je važno da imamo i šetališta, bolje puteve ili mostove, ljepše zgrade, ali su nam najbitnije bebe. Ako ne bude beba – nema ni Hercegovine“, kaže Misita.
Udruženje „Bebe“ iz našeg grada danas okuplja 150 porodica iz istočne Hercegovine, a Misita strahuje da je broj porodica sa problemom steriliteta na području regije tri puta veći, jer je ovaj problem u našim krajevima još uvijek tabu-tema.
Ona ističe da su mnoge porodice iz ovog udruženja kroz međusobnu saradnju, kao i pomoć i intervencije stručnih ljudi, uspjele da riješe problem koji ih je udružio – i ostvare potomstvo.
„Naša borba i trud su se isplatili – za pet godina od osnivanja Udruženja uspjeli smo da dobijemo 50 beba i mnogo smo srećni zbog toga. Naš je cilj da se u 2015. godini izborimo za treću besplatnu vantjelesnu oplodnju i da što više članova Udruženja postanu roditelji“, navela je Misita.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: