Trebinje dobija Palatu pravde

Programom Evropske unije, koji u BiH provode Visoki sudski i tužilački savjet i Ministarstvo pravde RS, a uz podršku Gradske uprave, Trebinje bi trebalo da dobije reprezentativan objekat Palate pravde, u kojem bi bila smještena većina pravosudnih institucija sa područja grada.

palata

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

Predsjednik Okružnog suda u Trebinju Bojan Stević pojasnio je novinarima da je projekat još u početnoj fazi, da postoji okvirni dogovor oko finansiranja i idejno rješenje, te podsjetio da je regulacionim planom „Zasad-polje“ određena i lokacija objekta – na mjestu sadašnje zgrade Teritorijalno-vatrogasne jedinice Trebinje.
On je istakao da je inicijativa za izgradnju objekta pokrenuta prilikom prošlogodišnje posjete delegacije ambasadora i zvaničnika Evropske komisije u BiH Trebinju, „koji su ideju prihvatili sa oduševljenjem i obećali punu podršku“, te pojasnio da će, prema dogovorenom – izgradnju finansirati IPA fondovi Evropske unije, izradu projektne dokumentacije Vlada Kraljevine Norveške, uz učešće Ministarstva pravde RS, dok će lokaciju obezbijediti Grad Trebinje.
palata
„U tom objektu bili bi smješteni Okružni sud, Osnovni sud i Okružno tužilaštvo. To bi dalje omogućilo da u sadašnju zgradu Osnovnog suda bude prebačen Okružni privredni sud, koji nema adekvatne uslove za rad, a eventualno i Služba pravne pomoći i Pravobranilaštvo RS. Na taj način bi se u krugu od praktično 50 metara nalazili svi organi pravosuđa sa ovog područja, a svi bi oni bili u zgradama čiji je vlasnik Ministarstvo pravde RS“, pojasnio je Stević, podsjećajući da pravosudne institucije u Trebinju danas uglavnom rade u starim i neuslovnim objektima, a većina ih je u podstanarskom statusu.
Stević kaže da bi objekat Palate pravde omogućio rad po najsavremenijim pravosudnim standardima, sa moderno opremljenim sudnicama, prostorijama za zaštićene svjedoke i službe za pružanje pomoći ugroženim svjedocima, te drugim potrebnim prostornim uslovima.
S druge strane, Trebinje ne zaslužuje one ružne scene privođenja uhapšenika Okružnom tužilaštvu, koje je na pijaci u samom centru grada. Izgradnjom objekta na predloženoj lokaciji omogućilo bi se ‘elegantnije’ postupanje – uhapšeni bi se iz pritvora u tužilaštvo mogao transportovati podzemnom garažom, tunelom ili nekim zaštićenim prilazom“, pojasnio je Stević.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: