Trebinje dobija gorsku službu spasavanja

U Trebinju bi uskoro trebalo da bude formirana jednica Gorske službe spasavanja, koja bi radila pri republičkoj službi, a pokrivala bi područje Trebinja i Bileće.

gorska-sluzba

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: D.R.

Do sada je na području Hercegovine ovakva služba radila pri Civilnoj zaštiti.
Gorsku službu spasavanja će, u početku, činiti dvadesetak članova Speleološkog društva „Zelena brda“ i Planinarskog društva „Vučji zub“, koji su dugogodišnjim kontinuiranim boravkom u prirodi, stekli znanja i vještine da mogu da pruže svaku vrstu pomoći na planinama i drugim nepristupačnim terenima.
Dubravko Kurtović, predsjednik Speleološkog društva „Zelena brda“ ističe da je za formiranje Gorske službe najvažnije imati osposobljeno ljudstvo.
„Kolege iz Slovenije za obučavanje jednog čovjeka i opremu za rad u ovoj službi izvajaju oko 100.000 evra, što su ogromna sredstva za naše uslove života. Međutim, mi imamo veoma sposobne ljude, planinare i speleologe, kojima je potrebna minimalna dodatna obuka, da bi radili u gorskoj službi“, pojašnjava Kurtović.
Najosnovniju opremu imaju, trebalo bi im još dosta dodatne, ali je to za sada, u drugom planu.
Budući članovi Gorske službe spasavanja Trebinje sada su registrovani kao udruženje građana.
„Da bismo radili kako treba potrebna nam je i dobra saradnja sa gradskom upravom i Civilnom zaštitom, što će, u narednom periodu, nadamo se, i uslijediti. Trebinju je potrebna gorska služba spasavanja, posebno što želimo da još više razvijemo turističku ponudu Trebinja, a svaki ozbiljan turistički centar, trebalo bi da ima jednu ovakvu službu“, ističe Kurtović.
Aleksandar Janković, iz Planinarskog društva „Vučji zub“ kaže da će se svakodnevno dodatno pripremati kako bi bili što spremniji za rad u ovoj službi.
„Trebalo bi da budemo spremni u svakoj mogućoj situaciji. Ugledaćemo se na kolege koji su dobri u ovom poslu i pokušaćemo i od njih saznati što više kako bi nadogradili naša znanja i sposobnosti i što bolje odgovorili izazovima koji se budu pred nas postavljali“, dodaje Janković.
Do sada su trebinjski planinari i speleolozi imali nekoliko intervencija spasavanja ljudi sa planinskog vijenca Orjen, iz zavijanih sela u Nevesinju, te sličnih aktivnosti, za koje je bilo potrebno angažovati spremne i iskusne ljude koji znaju da u prirodi brinu o sebi i drugima.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: