Trebinje: Bolnica i Dom zdravlja „ratuju“ oko sterilizacije

Dom zdravlja Trebinje od juče poslijepodne radi bez sterilnih gaza i kompresa, čiju sterilizaciju, kako tvrde, Bolnica Trebinje nije nastavila, dok se ne plati. Navode da, prema ugovoru, trebaju da plate 300 KM mjesečno, a na tu cijenu su pristali iako je smatraju nerealnom, dok su upitni ostali dijelovi ugovora koji je stigao iz Bolnice.

bolnica-trebinje (1)

Izvor: Radio Trebinje
Autor: M.B.

Prema riječima Aleksandre Vuković, pravnika trebinjskog Doma zdravlja, još od vremena Medicinskog centra Trebinja, ali i nakon razdvajanja na dvije ustanove, Bolnica Trebinje besplatno je obavljala uslugu sterilizacije gaza i kompresa za potrebe Doma zdravlja.
„Pritom, Bolnica Trebinje nema nikakve dodatne troškove za obavljanje tih usluga za naše potrebe, jer se zaista radi o malim količinama. Svega dva puta sedmično, nekada možda i tri puta – sterilišu su dva ili tri naša doboša gaza i kompresa. Što se instrumenata tiče, mi imamo sopstvene sterilizatore u kojima obavljamo taj posao“, navodi Vukovićeva.
U Domu zdravlja Trebinje ne shvataju razloge odbijanja Bolnice da potpiše poseban ugovor o obavljanju usluga sterilizacije, koji je, kako kaže Vukovićeva, dogovoren na zajedničkom sastanku dvije zdravstvene ustanove, a koji bi bio odgovor na ovaj problem – do rješavanja drugih otvorenih pitanja između Doma zdravlja i Bolnice. Ona dodaje da je Dom zdravlja već preduzeo korake da trajno riješi pitanje sterilizacije svog medicinskog materijala – nabavkom sopstvenog autoklava.
sterilizacija
„Ali kao što sami znate – kod javnih nabavki ne može se sve riješiti za jedan dan. Do tada ćemo pacijente upućivati u Bolnicu Trebinje. Postoji i takozvana suva sterilizacija, ali kad su u pitanju teže povrede, neophodno je da imamo te gaze i komprese čija je sterilizacija obavljena u autoklavu“, kaže Vukovićeva.
Vreća: Bez ugovora, uslugu neka traže negdje drugo
S druge strane,u trebinjskoj Bolnici naglašavaju da je osnov spora što Dom zdravlja nije potpisao ugovor o naknadi za sterilizaciju, koji im je upućen prije desetak dana. Direktorica Bolnice Zdravka Vreća potvrđuje da je Bolnica ranije besplatno pružala usluge sterilizacije Domu zdravlja, ali i dodaje – nakon sertifikacije ove ustanove, to više nije moguće obavljati bez naknade.
„Nakon sertrifikacije Bolnice, zahtjevi novih standarda i kontrola mnogo su veći i iziskuju veća finansijska sredstva. Zbog toga je Dom zdravlja u obavezi da pokrije troškove za sterilizaciju. A oni ne žele to da urade, nego mjesecima opstruišu potpisivanje ugovora. Nijednog momenta zdravlje pacijenata nije bilo ugroženo. Jer, i pored tih opstrukcija, usluge sterilizacije nisu obustavljane, mi smo ih besplatno obavljali – sve do juče u posljepodnevnim satima. Upravo poslije izjava iz Doma zdravlja odlučili smo da prekinemo. Troškovi sterilizacije, kako smo dogovorili,iznose mjesečno 300 KM i odnose se samo na potrošni materijal. Dakle, bez troškova za radnu snagu koja obavlja ove poslove i na kojima je najveća odgovornost“, kaže Vreća.
Ona tvrdi da posljednjih dana nije mogla da stupi u kontakt sa direktoricom Doma zdravlja Ljiljanom Radojičić, oko rješavanja ovih problema.
„Ugovor se mora potpisati. Dom zdravlja je potpuno druga ustanova i mi zaista ne možemo pružati ove usluge bez ugovora. Ako neće da potpišu ugovor, oni saradnika mogu potražiti negdje drugo“, kategorična je Vreća.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: