Svjedok istine: Promocija knjige Božidara Vučurevića (video)

Izvor: Radio Trebinje
Video i foto: Nebojša Vukanović (BN TV)

bozo vucu

Nova knjiga Božidara Vučurevića „Svjedok istine“ promovisana je večeras u organizaciji hercegovačke podružnice Udruženja književnika Republike Srpske. Kako je rečeno, knjiga donosi važnu istoriografsku građu o dešavanjima u godinama rata na jugu Hercegovine, a opremljena je faksimilima preko 160 autentičnih dokumenata, koje je autor tokom rata vrijedno skupljao i sačuvao od zaborava i namjernog uništavanja.

„Ovo ja neoboriva istina. Ona je prošla kroz osam sudova. Dva puta pred haškim tužilaštvom. Niko nije uspio da obori istinu, jer je protkana originalnim naredbama i drugim dokumentima, što se ne može poreći. U ovoj knjizi je 166 validnih dokumenata. Ja mislim da je vrijednost ove građe velika i sve što bude vrijeme odmicalo – biće vrednija“, istakao je Vučurević za RT.
Vučurević je rekao da je istorijska sudbina srpskog naroda bila da vodi oslobodilačke i odbrambene ratove u kojima je iskazivao veliku hrabrost, ali da je poslije tih ratova obično bivao nevješt – da i istinom o ratu sačuva tekovine hrabrosti i slobodarstva.

„Nije čuvao dokumenta i podatke, nije kazivao istinu, pa su plasirane laži i insinuacije i u svijetu se sticao krivi dojam o nama. Ja sam sakupljao i čuvao dokumenta“, rekao je Vučurević, dodajući da su mnogi od dokumenata iz njegove knjige već korišćeni u odbrani optuženih pred Haškim tribunalom.
„Preporučeno mi je da što prije štampam knjigu. Poslao sam je gospodinu Karadžiću, koji će je sigurno mnogo koristiti u završnoj riječi, a jedan primjerak sam dao i gospodinu Krajišniku, koji traži reviziju postupka“, dodao je autor.
Pored autora o knjizi su govorili i recezent Rajko Tanasijević, general Vojske RS Bogdan Kovač, akademik Marko Vuković, Radoslav Milošević, Mirko Mijatović i Drago Bojić.

Vučurević je pojasnio da je riječ o vojnoj i drugoj dokumentaciji koju je kao ljubitelj istoriografije vrijedno sakupljao za sve vrijeme trajanja rata, a skrivao i od uništenja sačuvao u poratnom vremenu.
„Prvo mi se posrećilo. Kada je otišla nesrećna JNA, načelnik vojnog odsjeka je pobjegao i ostavio otključana vrata. Ja sam sa novim načelnikom ušao i našao ogroman broj dokumenata, sve – strogo povjerljivo ili povjerljivo. Ja sam te papire ponio, a poslije sam za sve naredbe komandi korpusa Vojske RS našao čovjeka da mi svaki dokument duplira, pri čemu jedan primjerak ide – meni. Kada je SFOR došao, nastalo je bjesomučno paljenje papira – sve komande korpusa su palile papire. Ja sam svoje zapakovao i sakrio. Negdje me je to čekalo u hercegovačkom kršu i evo ih sada u knjizi Svjedok istine – istine koju niko ne može opovrći“, pojasnio je Vučurević.

Kao jedan od primjera na koji način dokumenti štampani u knjizi mogu biti od koristi u odbrani istine, Vučurević navodi primjer optužbi za nasilnu mobilizaciju 412 Bošnjaka u trebinjsku ratnu brigadu.
„General Aleksandar Stojkovski izdaje naredbu da izlazimo iz sastava vojnog okruga Mostar i da se formira novi vojni okrug u Bileći. Za komandanta postavlja pukovnika Nikolu Šegrta, a u Trebinju se formira organ za mobilizaciju i popunu ratnih jedinica. Kao glavnog čovjeka za mobilizaciju imenuje Islama Zulovića, kojeg prethodno premiješta iz vojnog okruga iz Mostara, a pridodaje mu saradnike – još jednog njegovog sunarodnika Galijatovića iz Trebinja i jednog Hrvata. Što će reći da taj štab za mobilizaciju tada čine – dva Muslimana, jedan Hrvat i nijedan Srbin. Zato, nek pitaju njih zašto su mobilisali muslimasko stanovništvo“, kaže Vučurević.

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: