Svetosavska akademija u Beču

U organizaciji crkvene opštine Svetog Save u Beču i SPKD Prosvjeta Austrija, u prepunoj sali bečkog teatra Akcent održana je Svetosavska akademija 2015. Ovogodišnja proslava Savindana u Beču bila je u znaku dece, mladih, muzike i tradicije. Bilo je to veče za pamćenje.

 

SONY DSC

Izvor: SKPD Prosvjeta Austrija

Prisutne je pozdravio Episkop austrijsko- švajcarski, gospodin Andrej, koji je u svojoj nadahnutoj pozdravnoj besedi istakao značaj životnog puta i dela Svetoga Save i podsetio da to delo i danas zrači istom snagom i misijom kao nekada. Akademiji je prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji, Pero Janković, ambasadorka BiH Tanja Milašinović Martinović, predstavnik Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović i mnogi visoki gosti iz diplomatije i javnog života srpske zajednice u Beču. Prisutne je lepim rečima pozdravila i gospođa Jasmina Mitrović-Marić, posebna izaslanica predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića .

Posle pozdrava, ovogodišnji umetnički program akademije otvorio je “Mali hor Prosvjete” izvođenjem „Himne Svetom Savi“, i pesme “Marijo slavna” čime je pobrao ogromne aplauze prisutnih. Muzički talentovani klinci iz Prosvjetinog horića izmamili su mnogo osmeha i simpatija. Videlo se da kroz učešće u horu deca dobijaju osnovno muzičko obrazovanje ali i uživaju u druženju sa vršnjacima, na kreativan, veseo i koristan način. Osim svojim pevanjem, publiku su osvojili i svojim veseljem i očiglednom radošću u nastupu.

SONY DSC

Publika je potom mogla da uživa u izuzetnom poetskom kazivanju stihova srpske poezije: (“Smrt majke Jugovića”, “Dečanska zvona” Darinke Jevrić, “Srpska tužbalica” Zorana Kostića, “Ja znam ko sam” Desanke Maksimović) kao i izabranih scena iz predstave “Solunci govore”, u izvođenju dramskih umetnika i profesora Akademije umetnosti u Banja Luci – Renate Agostini, Jovanke Milovanović i Luke Kecmana. Nastup ovih vrhunskih umetnika ostavio je prisutne bez daha, a aplauzi gotovo da nisu prestajali.

Muzički ukras programa bio je i tenor Veselin Petrović, ali je posebne simpatije dobio mladi, dvanaestogodišnji virtouz na harmonici Stefan Đorđević koji je svojom svirkom na kraju programa, na pozornicu pozvao brojnu prisutnu decu iz “Prosvjetine škole srpskog jezika”, a svi oni su zajedno sa umetnicima i publikom iz sveg glasa otpevali Svetosavsku himnu. Time su, lepom i simboličnom slikom okončali ovogodišnju akademiju. Poruka organizatora bila je jasna – samo zajednički i sa pažnjom prema našoj deci možemo nastaviti svetosavskim putem.

SONY DSC

Kroz program ove večeri, prisutne je pouzdano, precizno i šarmantno vodila elegantna Gordana Janičić, članica crkvenog odbora i odbora Prosvjete u Austriji. Po tradiciji, gosti i izvođači pozvani su na svečanu večeru na kojoj je druženje nastavljeno. Vladika Andrej je bio domaćin i učesnici su imali lepu priliku da uživaju slušajući njegove tople reči i simpatične anegdote iz života. Zaista, za mnoge, bilo je ovo veče za pamćenje.

PR. Prosvjeta Austrija

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: