„Svetosavlje i naše doba“ u Novom Sadu

7. februara 2015. godine u Novom Sadu, u STŠ „Mileva Marić Ajnštajn“ održana je završna svečanost XXIII, tradicionalnog literarnog konkursa „Svetosavlje i naše doba“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Tekst i foto: M. Kundačina

Taj događaj okupio je mnogo djece, učitelja, vjeroučitelja, nastavnika i profesora iz Republike Srbije, Republike Srpske i rasijanja.

Tema konkursa je bila „Stogodišnjica od početka Velikog rata“. Djeca su se na konkurs odazvala kroz likovne, kaligrafske i literarne radove.

Konkurs su organizovali: Kolo srpskih sestara Eparhije bačke, Odbor za vjeronauku Eparhije bačke, Centar za likovno vaspitanje djece i omladine Vojvodine i Udruženje vojvođanskih učitelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je Konkursu dalo poseban značaj uvrstivši ga u kalendar redovnih školskih takmičenja.

Svečanom uručenju nagrada prethodilo je otvaranje izložbe najuspješnijih likovnih i kaligrafskih radova.001

Himna Svetom Savi u izvođenju hora označila je početak velike svečanosti povodom dodjele nagrada učenicima i njihovim nastavnicima .

 

Nagrade je u ime njegovog preosveštenstva Episkopa bačkog Irineja uručio prezviter Željko Latinović.
„Sveti Savo, moli Boga za nas! “, moglo se čitati sa lica svih prisutnih. Svi su s velikim ushićenjem i radošću uživali u svakoj izgovorenoj i pročitanoj riječi, stihovima i tekstovima nagrađenih učenika i njihovim riječima zahvalnosti za sve trenutke sreće koje su nam pružili naši domaćini.

Sveti Sava je bio tu sa nama, u našim srcima, mislima, željama. Gromkim aplauzom jednako su pozdravljani i članovi žirija koji su nepristrasno i iskreno uradili svoj dio posla..

U međusobnom upoznavanju stekosmo utisak da nas, Hercegovaca ima mnogo više u svijetu nego u vijekovima napaćenoj Hercegovini.

Iako zbunjeni u početku, brzo shvatismo da smo dobro došli među svoju braću pravoslavnu i svetosavnu.
Bilo je tu i djece sa Kosova i Metohije. Iz Kosovske Gračanice stigao je Petar Perić, učenik 3. razreda OŠ „Kralj Milutin“. Dok je čitao svoj rad svi su se borili sa suzama osjećajući duboko bol zbog svoje braće na Kosovu i Metohiji. Dječak na kraju poručuje: „Nadam se da će se selidbe jednog dana zaustaviti.”

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vjerujem jer „Narod nije jato ptica ni stado koje se seli“. Aleksandra Gazivoda, učenica 1. razreda Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja, pročitala je svoj rad pod nazivom „Tamo daleko“ u kome se kroz tužno pismo srpskog vojnika sa dalekog fronta,  prisjećamo tragične i slavne istorije svojih predaka koji su svoje junačke živote ostavljali po dalekim planinskim gudurama po
Albaniji i u dubinama plavog Jonskog mora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

U svom radu pod nazivom „Tamo daleko“, ona nas podsjeća na stradanja srpskog naroda na dalekom frontovima i porobljenoj, napaćenoj zemlji i pita se : „Grije li vatra na našem ognjištu kao prije?“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iz OŠ „NJegoš „ Berkovići“, učenica 9. razreda, Milena Kundačina, pročitala je svoj literarni rad „Siroče“ koji govori o teškoj sudbini i stradanju djece u ratu, o patnjama kojima su bili izloženi zajedno sa svojim porodicama zbog posebnog položaja u kome su bili Srbi pod austrougarskom okupacijom.

Okupljeni svetiteljskom rukom , hrišćanskom vjerom i nadom poželjeli smo da dođemo opet, u mnogo većem broju, i dokažemo da smo zaista duhovna braća našeg Svetog Save.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: