Stvaraoci Republike Srpske pozvali na stranačko jedinstvo

U Trebinju je danas konstituisana Skupština Gradskog odbora Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, a za predsjednika ovog tijela izabran je akademik Marko Vuković.

stvaraoci3

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

Skupština je danas na konstitutivnoj sjednici potvrdila i ranije formirani Gradski odbor u Trebinju, na čijem je čelu Milenko Govedarica.
Predsjednik Asocijacije Momčilo Krajišnik, koji je prisustvovao osnivačkoj i izbornoj sjednici skupštine u Trebinju, novinarima je rekao da je ova organizacija „nadstranačko udruženje, formirano sa željom da okupi sve ljude koji su aktivno učestvovali u stvaranju Republike Srpske, a pod jedan program – čija je okosnica očuvanje Republike Srpske“.
Upitan da li postoje određena neslaganja između rukovodstava Srpske demokratske stranke i Asocijacije, koja je uglavnom okupila nekadašnje osnivače SDS-a, te da li je danas Asocijacija politički bliža SNSD-u – Krajnišnik je rekao da on „nema nikakvu vezu sa Dodikom“ i da kao član SDS-a Dodika smatra svojim „političkim protivnikom“.

„Mi samo smatramo da nije dobro da se politika prevodi u jednu vrstu netrpeljivosti. Nijedan blok nije apsolutni izborni pobjednik, nijednom narod nije dao povjerenje da apsuolutno vlada. I ako je danas RS ugrožena po mnogo čemu, onda nije dobro da se stvaraju rivaliteti koji prelaze u mržnju. Zato smo apelovali na dvije vodeće stranke SDS i SNSD – da bi trebalo da imaju zajednički nastup, najmanje u zajedničkim organima BiH. Smatramo da je to logično, jer imaju isti cilj – da brane interese Republike Srpske“, pojasnio je Krajišnik dodajući da „srpski narod, u kriznim situacijama, i u ljubavi i u mržnji često zna da pretjera“.
Krajišnik je naveo da očekuje da će Asocijacija dobiti status društva od posebnog interesa, te da će njen rad biti finansiran iz budžeta Republike Srpske, za šta je, kako je dodao – dobio i obećanje predsjednika Republike Srpske.
Nekadašnji predsjednik opštine Trebinje i član Koordinacionog odbora Asocijacije Božidar Vučurević smatra da je za očuvanje Republike Srpske najpotrebnije „jedinstvo, koje je na žalost danas veoma ugroženo“. On dodaje da je u tom smislu važno raditi i na prevazilaženju nesuglasica između aktuelnih rukovodstava Grada Trebinja i Republike Srpske.
„Zato je naš prvi zadatak da izmirimo sve lidere, na svim nivoima. Mali narodi mogu da opstanu samo ako su jedinstveni. A to nama, na žalost, nikad nije bila jača strana“, rekao je Vučurević.

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: