Što prije podnijeti zahtjev za legalizaciju

lega

Izvor: Nezavisne

Poručeno je to danas u Banjaluci sa sastanka koji je organizovalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a na kojem su učestvovali predstavnici svih lokalnih zajednica u RS uključeni u taj proces.
“Rok za legalizaciju ističe 24. maja 2015. i on neće biti produžen. Zato još jednom apelujem na građane da podnesu zahtjev za legalizaciju i tako spriječe mogućnost da oni budu uklonjeni”, kazala je Srebrenka Golić, resorni ministar.
Ona je podsjetila da je u Zakonu o uređenju prostora i građenju ostavljen prostor za brojne beneficije kada su naknade za ovaj proces u pitanju.
“Popusti idu i do 80 odsto. Porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi prve i druge kategorije, kao i invalidna lica u kolicima ne plaćaju nikakvu naknadu, a legalizacija se može plaćati i obveznicama, kao i na period od 10 godina, uz jedan odsto kamate”, kazala je Golićeva.
Procjene ovog ministarstva govore kako u RS postoji oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata, a da je za dvije godine od kada je Zakon o uređenju prostora stupio na snagu zahtjev za legalizaciju podnijelo oko 5.000 vlasnika nekretnina.
Igor Ostojić, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Bijeljina, kazao je kako je ova lokalna zajednica kroz interne odluke o građenju i uređenju prostora pojednostavila i pojeftinila proces legalizacije i izdavanja dozvola.
“Kao lokalna zajednica potrudićemo se da nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju izađemo na teren i omogućimo građanima da na brz i povoljan način dobiju neophodne dozvole za svoj objekat”, kazao je Ostojić.
Prema njegovim riječima, za dvije godine u Bijeljini je podneseno oko 1.200 zahtjeva za legalizaciju, dok procjene govore kako na teritoriji grada ima oko 7.000 bespravno izgrađenih objekata.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: