Stigle dozvole: Nevesinje čekalo pola veka na HE “Dabar”

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić uručila je danas direktoru Elektroprivrede RS Branislavi Milekić građevinske dozvole za izgradnju HE „Dabar“ instalisane snage 160 megavata i dovodnog tunela koji će se raditi u okviru ovog projekta.

zovi do 21

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Dragan  Grahovac 

Time su se stekli uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova na velikom projektu vrijednosti 122 miliona KM. Kako je najavljeno, izgradnja tunela trebalo bi započne do kraja godine.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić naglasila je da će se graditi hidroenergetski objekat koji će imati vešestruki značaj za opštine Nevesinje, Bileća i Berkoviće. Prema njenoj ocjeni HE „Dabar“ kao najveći energetski potencijal u sistemu „Gornji horizonti“ biće zamajac privrednog razvoja čitave Hercegovine.

– Imovinsko pravni odnosi su skoro u potpunosti riješeni, raspolažemo ljudstvom, strukom i tehnikom, tako da možemo uspješno realizovati sve planirane projekte – istakla je Golić.

Direktor Elektroprivrede RS Branislava Milekić zahvalila se Vladi RS što je realizaciju ovog značajnog projekta povjerila Elektroprivredi. Ona je podsjetila da su u toku pripremni infrastrukturni radovi na asflatiranju 18 kilometara pristupnih puteva, izgradnji 11 kilometara vodovoda i postavljanja 33 kilometra dalekovoda Berkovići – Nevesinje.

– Osnovna namjena ove infrastrukture je snabdijevanje naših energetskih objekata i gradilišta, ali će biti od koristi i stanovništvu i privredi – naglasila je Milekić

Predstavnici opština Nevesinje i Bileća očekuje da će realizacijom projekta HE „Dabar“ biti otvorena nova radna mjesta i povećani prihodi ovih lokalnih zajednica. Pored energetskih i poljoprivrednih efekata, naglašavaju i značaj izgradnje putne i vodovodne infrastrukture.

Narodni poslanik Ilija Tamindžija kaže da je ponosan što je za vrijeme njegovog mandata pokrenut projekat koji je Nevesinje čekalo 50 godina.

– Značaj projekta je ogroman i njegovom realizacijom će nerazvijene hercegovačke opštine preću u razvijene – ocijenio je Tamindžija.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović naglašava da su najvažniji infrastrukturni projekti u Nevesinju vezani za početak izgradnje „Gornjih horizonata“. On očekuje da će se u planirane radove uključiti što više lokalne operative.

Predsjednik Mjesne zajednice Zovi Do Milivoje Pašajlić ističe da je ovaj kraj u posljednje dvije godine dobio više nego za čitav period od Drugog svjetskog rata.

Direktor „Herc gradnje“ Dragan Aleksić kaže da je zadovoljan odnosom investitora prema izvođačima.

– Naša firma je angažovana na izgradnji pristupnih puteva i sve obaveze prema nama su ispunjene – naglašava Aleksić.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: