Srpsko nacionalno društvo Prebilovci

 

Srpsko nacionalno društvo Prebilovci je udruženje Srba iz Donje Hercegovine, potomaka i poštovalaca žrtava ubijenih u genocidu u NDH koje su bile sahranjene u prvobitnoj Spomen crkvi u Prebilovcima.

Osnovano je u martu 2006. godine u Beogradu. Ima preko 500 članova.  Ciljevi Društva su okupljanje i povezivanje izbeglih i raseljenih Srba sa pomenutog područja, obnova uništenih srpskih dobara u zavičaju, pomoć povratnicima, očuvanje uspomene na ogromne žrtve srpskog naroda u kraju iz Donje Hercegovine i ukupnih veza sa zavičajem, briga o očuvanju nacionalnog identiteta i tradicionalnih vrednosti srpskog naroda, prikupljanje i objavljivanje istorijske građe o prošlosti našeg zavičaja, posebno o stravičnom stradanju u 20. veku.

SND Prebilovci svake godine, na godišnjicu stradanja u jami majki sa decom iz Prebilovaca, organizuje ili značajno učestvuje u organizaciji obeležavanja godišnjica stradanja našeg naroda u 1941. u crkvi Svetog Save u Beogradu i u samim Prebilovcima. Sedam godina za redom, početkom avgusta, organizujemo poklonočiko putovanje autobusima iz Beograda do Prebilovaca povodom pomenute godišnjice. Pokrenuli smo i značajno učestvovli u istraživanju ruševine hrama u Prebilovcima, radi utvrđivanja načina njegovog uništenja i sudbine posmrtnih ostataka mučenika iz jama.

Obnovili smo Dom kulture u Prebilovcima, u koji smo preneli preostale deliće kostiju mučenika. Obezbedili smo izradu projekta obnove hrama, pomogli oko izdavanja građevinsku dozvolu za obnovu i učesvujemo u akciji prikupljanja dobrovoljnih priloga za istu svrhu.

Uradili smo Projekat obnove i očuvanja Prebilovaca i zaštite njegovog prostora kao kulturno- istorijske i prirodne vrednosti i memorijalnog prostora. U Albumu Prebilovaca Galeriji SND Prebilovci (koje su deo ovog projekta) na satelitskoj mapi svete imamo preko hiljadu fotografija s lociranih na Guglovoj satelitskoj mapi sveta, u programu Panoramio. Tu je uz fotografije kuća i drugih objekata i trenena sela napisana istorija Prebilovaca i drugih naselja. Posebno je značajno što je tu i istorija svih prebilovačkih porodica, pa i onih 57 ugašenih 1941, sa imenima svih žrtava.

Prikupili smo i obradili ogromnu dokumentaciju o prošlosti našeg zavičaja, posebno o genocidu. Prikupili smo imena i podatke za oko 2700 žrtava ustaškog terora iz našeg zavičaj i uradili Pomenik srpskih žrtava Donje Hercegovine u elektronskoj formi. Podneli smo obimnu i dokumentovanu krivičnu prijavu tužilaštvima u BiH i Srbiji, zbog genocidnog etničkog čišćenja srpskog naroda u Dolini Neretve 1992- 95. godine. Našim radom i zalaganjem objavljen je, u štampanoj i elektronskoj formi, veliki broj članaka, dokumenata, fotografija i nekoliko knjiga, o  prošlosti Prebilovaca i našeg zavičaja u celini.

Uspostavili smo i plodotvornu saradnju sa srodnim srpskim udruženjima, posebno sa UG „Jadovno“ iz Banje Luke, UG „ Ognjena Marija Livanjska“ iz Beograda i dr. U svom radu uspešno sarađujemo sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom u Čapljini, Crkvom Svetog Save u Beogradu, Mjesnom zajednicom Prebilovci, pojednim medijima, mnogim institucijama i pravnim licima u Srbiji i Republici Srpskoj.

 

http://www.prebilovci.net/

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: