Srpski domaćini Hercegovine: Za privredni, kulturni i duhovni preporod

Društvo srpskih domaćina, Odbor za Hercegovinu i u narednom periodu radiće na unapređenju privrednih djelatnosti u svim oblastima- poljoprivredi, turizmu, preduzetništvu, njegovanju tradicionalnih porodičnih odnosa i afirmaciji srpskih vrijednosti.

domacini

Izvor: Radio Trebinje
Autor: M.I.

Hercegovački odbor, koji je osnovan prije pet godina i okupio najbolje hercegovačke domaćine i privrednike, učestvovao je u više humanitarnih, kulturnih i razvojnih akcija i projekata i sve više postaje inicijator razvoja istočne Hercegovine, rečeno je na današnjoj skupštini Društva, koja je odražana u Bileći.
Na sjednici, koja je organizovana u bilećkom svadbenom salonu „Dijamant“, u vlasništvu istaknutog privrednika iz ovog grada Nikole Nosovića, pored uglednih hercegovačkih preduzeznika i srpskih domaćina prisustvovali su i predstavnici lokalnih vlasti iz istočnohercegovačkih opština.
Hercegovački domaćini moraju da budu snažan inicijator privrednog i kulturnog razvoja, i zajedno sa ostalim društvima koja djeluju u Hercegovini, auz podršku lokalnih uprava, krenuti u oživljavanje ovih prostora, jednoglasno su zaključili učesnici današnjeg skupa.

domacini 2

Milenko Kukurić

Novoizabrani predsjednik Društva i dosadašnji predsjednik Izvršnog odbora, Milenko Kukurić rekao je da vjeruje da će ovo društvo u budućnosti doprinijeti njegovanju tradicionalnih porodičnih vrijednosti i ekonomskom prosperitetu hercegovačkog čovjeka i domaćina. Programski cilјevi Društva srpskih domaćina, kaže Kukurić, su i podsticanje mladih naraštaja u privrednom, kulturnom i duhovnom životu, kao i unapređenje sela, polјoprivrede i narodnog stvaralaštva.
„Hercegovački odbor Društva srpskih domaćina je u poteklih pet godina organizovao više kulturnih sadržaja , a učestvovao u podizanju spomenika Grofu Savi Vladislaviću u Gacku, pomoglo je u izgradnji kuće za Marka Markovića iz ovog grada i sličnim aktivnostima“.
Kukurić je podsjetio da je Društvo srpskih domaćina jedinstvena organizacija koja širom svijeta pokušava da napravi srpsku vezu – da nas opomene ko smo i odakle smo .
On je dodao da je Društvo otvoreno za sve one koji poštuju rad srpskih domaćina i koji se tako osjećaju.

domacini 3

Nikola Nosović

Nikola Nosović, potpredsjednik Društva rekao je da hercegovački domaćini moraju da se usmjere na razvoj ovog kraja, ostanak stanovništva na ovim prostorima i da iskoriste sve potencijale koje imamo na dobrobit naroda
„Gajimo tradiciju srpskog domaćina- običaje, prijateljstva, druženja, ali i pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Upravo nas je ta sabornost održavala kroz vjekove“, rekao je Nosović.

Na današnoj 5. sjednici za predsjednika Društva srpskih domaćina, Odbor za Hercegovinu izabran je Milenko Kukurić iz Trebinja. Potpredsjednici su Nikola Nosović iz Bileće i Branislav Miković iz Nevesinja. Izabran je i novi Izvršni odbor od 15 članova, a kojim će predsjedavati Drago Papović iz Gacka.

Društvo srpskih domaćina osnovala je u Koštunićima 2002. godine grupa privrednih entuzijasta, a najaktivniji odbori društva, pored Hercegovine djeluju u Podgorici, Bijeljini, Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Užicu, Čikagu, Johanesburgu.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: