“Spomen Principu” na “Dučićevim večerima poezije” u Trebinju (video)

Svečanom akademijom u čast Gavrila Principa pod nazivom „Spomen Principu“ počele su u Trebinju „Dučićeve večeri poezije“.

 

IMG_3020-540x300

Autor: Jelena Denda
Izvor: Moja Hercegovina
Video: Nebojša Vukanović

– Pucanj Gavrila Principa suštinski je označio početak metežnog stoljeća iz kojeg kao da nismo ni izašli. Već je tim činom izborio, a onda i zapečatio držanjem u tamnici status istorijskog kao i pjesničkog simbola proisteklog iz kosovskog zavjetnog arehetipa – ovako su sinoć, kroz odabrane citate, glumci Biljana Đurović, Nebojša Kundačina i Nebojša Dugalić publici priredili vremeplov u epohu Gavrila Principa.

Svoje stihove posvećene ovom mladobosancu govorili su Rajko Petrov Nogo, Đorđo Sladoje, Vladimir Jagličić i Dragan Hamović.

Akademiju je uveličao i beogradski hor „Lola“ pod upravom Milovana Pančića, izvođenjem kompozicija „Serbija“, „Nek snijeg pada, Gospode“ i „Bogorodica Trojeručica“. Osim toga, publika je imala priliku i da premijerno čuje snimak „Pjesme Gavrila Principa“ kompozitora Miloša Raičkovića.

Ovoj akademiji, održanoj u Domu kulture, prethodila je izložba o Prvom svjetskom ratu “Slavna epopeja” u Muzeju Hercegovine.

Trodnevna manifestacija biće nastavljena sutra u Narodnoj biblioteci Trebinje promocijom knjige zvučne antologije “Glasovi neumrli” i “Glasom svojim”, autora Dragomira Brajkovića, a istog dana od 20.00 časova biće održanopjesničko veče “Na Dučićevom putu” u Domu kulture.

U ponedjeljak, 7. aprila, na Blagovijesti i dan smrti Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici biće služen pomen pjesniku, gdje će o Dučiću će govoriti Dragan Hamović.

“Dučićev dan” i “Dučićeve večeri poezije” od ove godine objedinjuju u jedinstvenu pjesničku manifestaciju, koja će biti održavana početkom aprila, oko Blagovijesti, kada je i datum upokojenja velikog pjesnika.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: