Spektakl u Bileći: KUD “Zora Hercegovine” za sve generacije

Petu godinu za redom KUD “Zora Hercegovine” na dostojanstven način je obilježio najradosniji praznik, praznik Hristovog rođenja. I ove godine, kroz igru, pjesmu, recitaciju i igrokaze iz Bilećkog Doma kulture poslata je poruka koja poziva na mir i ljubav.

zora

Tekst i foto: Slobodna Hercegovina 

U prepunom Domu kulture “Jevto Dedijer,” program  je otvorio crkveni hor ” Sveti Sava”, a zatim je zaigrao izvođački ansambl igre iz Hercegovine, te nazdravio Rako Ivković. Kroz program nas je povela Tijana Trklja, koja je u obraćanju istakla da je Zora Hercegovine” zahvalna i da želi puno uspjeha generacijama koje su je osnovale i predstavljale širom svijeta.

Ovom prilikom, donosimo Vam sva imena onih koji su u proteklom periodu bili zaslužni za prezentovanje, ne samo KUD-a, nego i cijele opštine. Kako je Trklja navela, bila je to generacija uspješnih folklorista, ali i pjevača, voditelja i recitatora, a to su: Miljan Kuljić, Vlado Damjanac, Srđan Komnenić,Miloš Dželetović, Blagoje Dunđerović, Dušan Mrkaić, Filip Vujović, Nikola Milićević, Lazar Rajković, Bojana Sudžum, Anđela Vujović, Nikolina Batinić, Vedrana Šakotić, Anica Đajić, Sandra Vuković, Tijana Bajović, Slavica Damjanac, Dajana Mitrušić, Nikolina Radovanović, Arijana Jokanović, Andrijana Kovačević, Milica Milošević i Tijana Trklja. Od ‘’stare’’ ekipe, ostali su neki koji i dalje čuvaju tradiciju u ovom bilećkom KUD-u: Zoran Samardžić, Goran Biberdžić, Petar Salatić, Sava Milojević, Ognjen Grubačić, Đorđe Kundačina, Aleksandar Denda, Bojan Bojović, Marija Vuković, Sava Stajić, Tanja Mrkaić, Katarina Čolić i Marijana Rogan. Naravno, njima su se pridružili i neki mlađi članovi, koji zajedno sa njima, treba da nastave već započeti put.

zora 03

Ogroman aplauz dobili su i članovi ‘’B’’ sastava, koji su se predstavili sa koreografijom ‘’Što mi je merak,’’ igre iz Pčinje, licenciranog koreografa Ljubomira Vujčina. Na sceni  su se smjenivali folklorni ansambli, dramska sekcija KUD-a, etno grupa “Vasilise,” a posebnu pažnju publike zadobila je starija muška pjevačka grupa.

Folklorni ansambli su nas igrom proveli kroz sve krajeve Srbije. Najveći aplauz pridobili su članovi dramske sekcije: Ljiljana Pekić, Lana Radovanović, Nikola Milićević i Miloš Mitrušić, koji su izveli komičan igrokaz, i publiku nasmijali do suza.

Program su obogatile iI dvije recitacije..Etno grupa “Vasilise,”  predstavila se sa pjesmama iz Hercegovine, Srbije i Makedonije.

yora 02

 

Pored sekcija KUD-a, publici se predstavila i ženska pjevačka grupa, koja radi pri ZK ”Osvit.”

Poslednja tačka bila je koreografija ”Gugutka guka vo osoje lele,” igre iz Bosilegradskog krajišta, a nju su izveli članovi izvođačkog ansambla.

Bila je to temperamentna igra sa jugoistoka Srbije, a članovi su je izveli bez ijedne greške, što je nagrađeno gromoglasnim aplauzom.

 

tijana 01

Tijana Trklja rukovodilac dramske sekcije sa članovima koji su izveli igrokaz

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: