Spektakl: Trebinjci uživali u božićnom koncertu “Zahumljana”

U Kulturnom centru večeras je Etno grupa „Zahumlje“ održala koncert povodom božićnih praznika. Za nepunih pet godina postojanja i rada, etno grupa „Zahumlje“, zaslužno se izborila za svoju publiku, kako u Trebinju, tako i u regionu.

yahummlje

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: M.B./D.M.
Marina Milojević, jedan od šest vokala etno grupe kaže da je ovo njihov četvrti i tradicionalni godišnji koncert – poklon gradu Trebinju.
„Na repertoaru je bilo 20 pjesama iz Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Podrudili smo se da pjesme obogatimo kako u vokalnom tako i u muzičkom smislu. Cilj nam je bio da tradicionalni etno melos približimo vremenu u kojem živimo i da to zvuči malo savremenije i publici se to mnogo više sviđa“, navela je članice trebinjske etno grupe.
Milojevićeva kaže da od nekadašnjih pet, etno grupa „Zahumlje“ danas broji 12 članova, po šest instrumentalista i vokalnih solista.

yahumljee

„Etno grupa “Zahumlje” osnovana je u maju 2010. godine na moju inicijativu. Ideja o samom osnivanju proistekla je iz ljubavi prema tradiciji i izvornoj muzici. Na neki način možemo reći da nas je spojio i odlazak na bogosluženja u Sabornom hramu. Iz toga je proisteklo druženje, a potom i osnivanje “Zahumlja“, ističe Milojevićeva.

zahumlje 03
Ona dodaje da iako se svi bave različitim profesijama ljubav prema etno muzici ih je spojila.
„Održava nas ljubav prema muzici, dobra saradnja i želja za njegovanjem tradicionalnog duha. To nas podstiče da se radujemo svakom novom nastupu i druženju“.
Neizmerno su zahvalni vladiki Grigoriju koji im je dao blagoslov da komponuju njegovu pjesmu “Kol´ko snage Humska zemlja ima”.

„Zahvalni smo mu samim tim što nam je obezbijedio prostorije eparhijskog doma za probe, zahvalni smo i na pomoći gradonačelnika Trebinja i našoj zajednici što su prepoznali naš trud i rad. Danas smo veoma ponosni što je pjesma postala obilježje pomoći Hrama Vaskrsenja u Prebilovcima“, istakla je Milojevićeva.
Osim u Trebinju, najviše koncerata do sada imali su Crnoj Gori, na brojnim manifestacijama i svetkovinama.
„Publika je prepoznala naš trud i rad, jako lijepo su nas prihvatili i pored naših porodica oni su nam najbolji kritičari. Koncerti su puni, a pažnju i podršku dobijamo na svakom koraku“, navela je članica etno grupe „Zahumlje“.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: