SPC upozorava medije: Ne objavljujte blasfemične karikature proroka Muhameda

Srpska pravoslavna crkva osudila je danas “gnusni” teroristički napad u Parizu kada je ubijeno dvanest ljudi i izrazila saučešće porodicama nastradalih, ali i pozvala medije u Srbiji da ne prenose blasfemične karikature islamskog proroka Muhameda jer time “najgrublje vređaju verska osećanja” sugrađana islamske vere.

sabor

Izvor: Beta
U saopštenju SPC se navodi da neki mediji objavljujući takve kariktaure “nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti, podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vere, odnosno Islamske zajednice.”
“Ruganje istorijskim ličnostima koje su formirale verski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajemčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.
Pozivamo poslenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju verska osećanja svih građana,” navodi se u saopštenju.
SPC je izrazila solidarnost “braći muslimanima” i navela da vernici SPC, “čija verska osećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva”.
U zaključku SPC navodi da na provokacije takve vrste reaguje Hristovom molitvom: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine!”.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: