Slavko Vučurević podržao inicijativu za podizanje spomenika vojvodi Luki Vukaloviću

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je prihvatio inicijativu MZ Zupci da se u ovoj godini podignu spomenici vojvodi Luki Vukaloviću u Trebinju i rodnim Zupcima.

luka-vukalovic-vodja-ustanka-u-hercegovini-1852-1862-velika-prednja_0

Izvor: Grad Trebinje

Naime, ove godine se obilježava 140 godina od izbijanja Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878) i to je ujedno prava prilika da se Grad Trebinje na simboličan način oduži velikom hercegovačkom vojvodi koji je bio jedna od najistaknutijih ličnosti srpske istorije koje su obilježile drugu polovinu 19. vijeka.

Ustanak Luke Vukalovića 1852-1862 godine protiv turske vladavine je, po mišljenju istoričara, bio ne samo uvod u veliki ustanak koji je izbio 1875. godine, nego i pretpostavka. Odnosno, da nije bilo ustanka Luke Vukalovića nebi bilo ni Bosansko-hercegovačkog ustanka.

Zato je mišljenje Gradske uprave da je obilježavanje 140-godišnjice Bosansko-hercegovačkog ustanka (koji je takođe počeo u Hercegovini pa je zato poznat i pod nazivom Nevesinjska puška) prava prilika da se sjetimo čovjeka koji je čitavi život posvetio borbi protiv Turaka i sanjao dan kada će Hercegovina biti slobodna.

 

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: