Skupština ZK Bilećana u Beogradu: Ambiciozni planovi za 2015. godinu

ZK Bilećana u Beogradu usvojio je Izveštaj o radu i sa puno ambicija predstavio nove planove. Jedna od želja je realizacija manifestacije “Dani Bileće u Beogradu”, kao i Festival “Karl Malden” u Bileći.

bilecani 02

Skupština Zavičajnog kluba Bilećana u Srbiji, sa sedištem u Beogradu, u subotu je usvojila Izveštaj o radu kluba dvije Skupštine i prihvatila plana rada za narednu godinu, naglašavajući da je za nešto više od godinu i po dana, koliko postoji (Osnivačka skupština održana je 25. maja 2013, a konstitutivna sednica Upravnog odbora 1. juna), Zavičajni klub uspio da do kraja ispuni sve postavljene zadatke i da se pri tome pridržava osnovnih ciljeva Udruženja kao jedne dobrotvorne, dobrovoljne, humanitarne i neprofitne organizacije, u cjelini posvećene svome zavičaju.

bilecani
Do sada smo se sastajali pet puta, na dvije Skupštine, na po dva Sijela i na Donatorskoj večeri, organizovanoj za prikupljanje humanitarne pomoći katastrofalnim poplavama ugroženom stanovništvu u Republici Srpskoj i Srbiji.
Na Skupštini koju je sazvao Slobodan Vujović, predsjednik Skupštine Zavičajnog kluba Bilećana u Beogradu, dogovoreno je da se naredni sastanak održi u martu naredne godine kao bi se obezbebijedila stalnost u radu društva.
Skupština je na sjednici 13. decembra, na prijedlog predsjednika Skupštine Slobodana Vujovića, prihvatila inicijativu da se za Svetosavsku nagradu grada Bileće predlože Mladen Kokolj i Mišo Kisić, koji su, svaki na svoj način, obilježili društveni, kulturni i umjetnički život Bileće posljednjih decenija.

bilecani 03

“Klub je za kratko vreme potpuno stao na noge i sada može normalno da radi na ostvarenju plana, koga bi trebalo da potvrdi ova Skupština. Uspjeh Kluba i sve ono što je do sada urađeno je rezultat jednog upornog, stalnog, dobrovoljnog i dobrotvornog rada njegovih članova, koji nisu štedjeli vrijeme da ožive njegove aktivnosti,” naglasio je u predsjednik Upravnog odbora kluba Miodrag Dunđerović u Izvještaju o radu duštva između dvije Skupštine.
“S ponosom možemo da kažemo da smo radili po principu dobrih domaćina, koji su brinuli o svakom dinaru sakupljenom od članarine, donatora i organizacijom Sijela. Svaki član Skupštine može da dobije sve podatke o radu Kluba, kao i činjenice o stanju računa.  Dosljedno smo se držali odluke da svi koji učestvuju u programu Sijela i u organizaciji skupova taj posao obavljjaju bez naknade, dobrovoljnim radom, a naši gosti iz Bileće bili su potpuno zbrinuti i primljeni u Beogradu, kako to dolikuje,” rekao je Dunđerović.

Bili smo dobri domaćini na dva Sijela za oko pedesetak Bilećana koji su se u Beogradu predstavili na najbolji način, na čemu bi im mogla da pozavide i profesionalna kulturno-umjetnička društva. U programu su do sada učestvovali folklorna grupa i orkestar KUD-a “Vladimir Gaćinović”, pjevačka grupa Zavičajnog kluba “Osvit” i ženska pjevačka grupa “Vasilise”, društva “Zora Hercegovine”, kao i orkestar Zorana Lera.

bilecani 04
I na upravo minulom Sijelu, kao i prošle godine, organizacija je postavljena po istom modelu, a to je da prednost u programu imaju društva iz Bileće.
Klub je već učestvovao u nekoliko humanitarnih akcija. Od donacija i članarine obezbijeđena su, između ostalog, sredstva za podizanje Hrama na Vučjem dolu, prva pomoć  poplavama ugroženom stanovništvu, za liječenje male Sandre Svorcan, kao i nagrade najboljjim bilećkim učenicima, stoji u izvještaju Kluba, koji je jednoglasno prihvaćen na Skupštini kluba u prisustvu tridesetak članova društva.
Vlada Republike Srpske je sredinom ove godine, nakon završetka čitave akcije prikupljanja pomoći poplavaama ugroženom stanovništvu, dodelila Plaketu Zavičajnom klubu Bilećana za ukupnu humanitarnu aktvnost.

bilecani 05
Predstavnici Kluba su na svečanom otvaranju smotre “Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva 2014″, koja je jednodušno dobila najveće ocene, ne samo domaćina, nego i mnogobrojnih gostiju, uručili su tri nagrade najboljim učenicima Školskog centra Golub Kureš”. Klub je već odlučio da se nagrada dodeljuje srednjoškolcima svake godine, zahvaljujući našim darodavcima, navodi se u Izvještaju o radu kluba.
Uspeli smo da učvrstimo i produbimo saradnju sa opštinama u kojima žive Bilećani, kao što su Sečanj, Novi Sad, Zrenjanin, Pančevo, Klek, Subotica, a uspostavljena je i dobra saradnja sa zavičajnim društvima Gacka, Trebinja, Nevesinja, Prebilovaca, Subotice, Foče, Čajniča i drugim.
U skladu sa planom, namjerevamo da imenujemo povjerenike Zavičajnog kluba Bilećana, najprije u Sečnju, Novom Sadu i Pančevu. Uspostavili smo dobaru saradnju sa Predstavništvom Republike Srpske u Beogradu, koje je spremno da pomogne sve naše akcije.
Planirali smo da u Beogradu organizujemo “Dane Bileće.”
Prihvaćen je predlog da se krene u konkretnu akciju prikupljanja knjiga koje bi poklonili biblioteci u Bileći i Školskom centru “Golub Kureš”.
Klub će takođe da ohrabruje i pomaže istraživače i naučnike koji se bave istorijom Bileće, tako što bi podržali objavljivanje njihovih radova, prije svega onih koji bi doprinijeli osvjetljavanju naše bogate prošlosti i istorijskih ličnosti.

bileca 07
Zavičajni klub će, kako je dogovoreno, učestvovati iduće godine u manifestacijama kojima će se obilježiti 70 godina doseljavanja Hercegovaca u Banat , kao i u pripremi tog skupa u Sečnju.
Klub dobro sarađuje sa fondacijom “Momčilo Momo Kapor” i imamo u planu neke programe, kao što je, moguće pokretanje književne nagrade “Momo Kapor” u Bileći, ali o detaljima se mora još razgovarati.
Ko će ako ne Bilećani da se oduže i zahvale velikanima njenog i čitavog srpskog kulturnog nasljeđa, kao što su Karl Malden i Momo Kapor. U Beogradu je zastala aktivnost na određivanju ulica koje će nositi imena čuvenih Bilećana i Klub će se u narednom periodu angažovati da se to pitanje ponovo pokrene.
U Bileći nas takođe čeka dosta posla, skupa sa nadležnim opštinskim organima. Za početak bi se trebalo pobrinuti da se izrade biste Mladena Sekulovića i Moma Kapora, a kasnije i drugih znamenitih Bilećana. O tome se dugo govori, ali se ništa, ili malo toga, čini. Najnovija je ideja da se u Bileći organizuje filmska smotra koja bi se održava pod naslovom “Festival Karl Malden.” I ta inicijativa je u početnoj fazi, ali su razgovori na tu temu u toku.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: