Skupština Trebinja usvojila nacrt rebalansa budžeta

Skupština grada Trebinje usvojila je danas na 25. redovnom zasjedanju Nacrt rebalansa budžeta grada Trebinja za 2014. godinu.

skupstina-trebinje

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.
Ukupna budžetska sredstva po rebalansu planirana su na 23.163.000 KM i manja su za 3,29% od usvojenog budžeta Grada Trebinja za 2014. godinu.

Od ukupnih budžetskih rashoda, za tekuće rashode u rebalansiranoj gradskoj kasi planirano je 17.909.000 KM, što je za 0,28% više od plana budžeta, od čega se 8.579.000 KM – ili 1,52% više od plana – odnosi na rashode za lična primanja zaposlenih u administraciji i javnim ustanovama Grada.
Na realizaciju plana kapitalnih ulaganja za 2014. godinu po rebalansu biće utrošeno 3.865.000 KM, što je 17,34% manje od usvojenog budžeta.
Prema nacrtu ovog dokumenta, izvršenje budžeta Grada Trebinja za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 15.775.000 KM.
U dvočasovnoj raspravi, odbornici SNSD-a Zdravko Butulija i Blagoje Šupić ocijenili su da se budžetom nedomaćinski upravljalo, da je predizbornim zapošljavanjima gradska kasa postala „politički, a ne ekonomski instrument“, zbog čega su rashodi za plate zaposlenih danas „u visini 51% ukupnih poreskih i neporeskih prohoda ili za 2,3 miliona veći u odnosu na stanje iz 2012. godine“.
I Petar Ivanković iz DNS-a ustvrdio je da je budžet „neracionalnim zapošljavanjem u najvećoj mjeri iskorišćen u predizborne svrhe“, dok je Slobodan Šaraba iz NDP upozorio da će „ova ili neka druga većina u budućnosti morati da napravi radikalan rez smanjenja broja zaposlenih u gradskoj upravi – sa aktuelnih 263 na maksimalno 150 radnika“, jer će samo tako grad imati perspektivu.
Odgovarajući na kritike iz opozicionog dijela Skupštine, odbornik PDP-a Zoran Anđušić rekao je „da odstupanje za samo 3,29% od plana u nacrtu rebalansa pokazuje da je usvojeni budžet bio realno planiran“, te da je gradonačelnik i aktuelna administracija u planiranju utroška sredstava, uključujući i prekoračenja za bruto plate zbog novozaposlenih – pokazala visok stepen osjetljivosti za socijalne probleme i potrebe građana.
Zdravko Kašiković iz PDP-a podsjetio je da je novac građana Trebinja i u kasama javnih preduzeća elektro-sektora, napomenuvši „da bi se i taj novac mogao korisnije upotrijebiti za investicije, umjesto za neracionalna zapošljavanja“.
Milan Kovač iz SDS-a ocijenio je da trend povećanja broja zaposlenih u gradskoj upravi i javnim ustanovama grada pokazuje da po ovom pitanju nije bilo razlika između ove i prethodnih administracija, te upozorio da je ovaj problem „omča oko vrata“, koja prijeti „kolapsom rada gradske uprave, ako se uskoro nešto ozbiljno ne preduzme u tom pravcu“.
Na sjednici je donesena i odluka o transformaciji javne ustanove „Trebinjestan“ u javno preduzeće, kojim su se stekli pravni uslovi da se u okviru „Trebinjestana“ organizuje i funkcionisanje novoizgrađene autobuske stanice.
Odbornici nisu prihvatili informaciju Centra javne bezbjednosti Trebinje o stanju bezbjednosti na području grada za prvih devet mjeseci ove godine, a zbog, kako je navedeno – odbijanja predstavnika CJB Trebinje da učestvuju u radu Skupštine na ovoj tački dnevnog reda.
Današnjem zasjedanju prisustvovala su samo 22 odbornika, jer pored onih koji su najavili odsustvo – u radu Skupštine nisu učestvovali ni odbornici Luka Petrović, Zoran Pologoš i Branko Butulija, koji su od juče i zvanično poslanici u Narodnoj skupštini RS i prepuštaju svoje mjesto u odborničkim klupama narednim kandidatima po broju glasova sa svojih stranačkih lista.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: