Skupština Trebinja: Usvojen Nacrt budžeta za 2015.

Skupština grada usvojila je danas, na 26. redovnoj sjednici, Nacrt budžeta Grada Trebinja za 2015. godinu. Za Nacrt budžeta glasalo je 14 odbornika, 7 je bilo protiv, uz jedan uzdržan glas.

skupstina-grada1Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

Prema ovom dokumentu, gradska kasa u narednoj godini planirana je u iznosu od 22 miliona 592 hiljade KM, što je za 5,67% manje od plana budžeta grada Trebinja za 2014. godinu i 2,47% manje od budžeta u rebalansu.
Iz opozicionih klupa čulo se da sve prihodovne stavke nisu realno planirane, da struktura rashoda pokazuje rast tekuće potrošnje na uštrb razvojnih komponenti i kapitalnih ulaganja, ali i da ima elemenata nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava.
Za odbornike SNSD-a neprihvatljivo je što su rashodi za lična primanja „veći za 150 hiljada KM u 2015. godini u odnosu na rebalansirani budžet tekuće, a za skoro 2 i po miliona – u odnosu na 2012. godinu“, što je, kako su ocijenili- dovelo do „smanjenja grantova brojnim korisnicima“, dok su kapitalna ulaganja – planirana na nivou 4.411.000 – „nedovoljna da doprinesu razvoju grada i njegove infrastrukture“, tim prije što „potencijalni izvori finansiranja kapitalnih ulaganja iznose 6 miliona“.
Iz PDP-a na kritike opozicije kažu da se najveći broj novozaposlenih u gradsku upravi u javne ustanove grada odnosio na djecu iz boračkih i socijalnih kategorija, dok su iz SDS-a poručili da je smanjenje planiranih sredstava „odraz ukupnog stanja i posljedica posrnule privrede RS“, što nije odgovornost lokalnih samouprava, „jer one vrlo malo mogu da utiču na kreiranje ukupnog ekonomskog ambijenta“.

Nakon usvajanja nacrta na prošloj sjednici i provedene javne rasprave, odbornici su usvojili i rebalans budžeta za 2014. godinu, po kojem su ukupna sredstva ostvarena u iznosu za 3,29% manjem od plana.
Odbornici opozicionog SNSD-a, čiji amandmani na ovaj dokument nisu dobili podršku većine odbornika, ocijenili su da je ovogodišnji budžet imao naglašen potrošački karakter, ali i da je bilo nepravilnosti u planiranju – ukazujući da je od sredstava ostvarenih hidrakumulacija za kapitalne projekte izdvojeno svega 475.000, iako je zakonski minimum 30% ovih sredstava, odnosno 900.000 KM.

Odbornici su prihvatili i informaciju o stanju novčanih sredstava Grada Trebinja na računima Bobar banke blokiranim 4. decembra, kao i zaključak skupštinske većine kojim se podržavaju aktivnosti gradonačelnika na deblokadi sredstava i pozivaju nadležne institucije da se uključe u rješevanje ovog problema.
Podnoseći informaciju, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da je blokadom blizu 5 miliona KM na računima Bobar potpuno paralisano funkcionisanje Grada i izvršenje budžetskih obaveza.

Vučurević je ponovio da slučaj Bobar banke „nije ništa drugo nego organizovani državni projekat“, te istakao da će pokrenuti niz krivičnih postupaka protiv svih koji nisu na vrijeme preduzeli mjere da zaštite depozite građana RS.
Vučurević je rekao da će Grad Trebinje Vladi RS uputiti zahtjev da hitno na račun Grada uplati potrebnih 2.325.000 KM, koliko je na banci blokirano sredstava namijenjenih izvršavanju budžetskih obaveza, te predložiti tri načina regulisanja ove uplate.
„Prvi je – da će taj iznos Grad vratiti Vladi kada dobije natrag sredstava od Bobar banke. Ako Grad ne povrati sredstva, da uplata Vlade dobije karakter finansijske pomoći Gradu Trebinju. I treće – ako prethodna dva načina nisu prihvatljiva za Vladu – da se ta sredstva pribave kreditnim zaduženjem Grada“, pojasio je Vučurević.

Novi odbornici

Polaganjem zakletve na početku sjednice ozvaničeni su mandati novim odbornicima u Skupštini grada Trebinja – Veselinu Kruniću iz SNSD-a, Iliji Stankoviću iz SDS-a i Darku Špecu sa liste NDP-a, koji je u međuvremenu postao član PDP-a i nastupaće u okviru odborničkog kluba ove stranke.
Oni su u skupštinskim klupama zamijenili odbornike Luku Petrovića, Branka Butuliju i Zorana Pologoša, koji su izabrani za poslanike u Narodnoj skupštini RS.
Sjedinici nije prisustvovala ni odbornik SNSD-a Ljubica Miljanović, koja se imenovanjem za delegata u Domu naroda NS RS našla u sukobu interesa, te podnijela ostavku i svoj odbornički mandat prepušta narednom kandidatu po broju osvojenih glasova sa liste SNSD-a sa lokalnih izbora 2012. godine.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: