Sjećanja: Nevesinjsko sijelo prije 40 godina

Udruženje Nevesinjaca, njihovih potomaka i prijatelјa narednog vikenda u Beogradu organizuje kulturno-zabavnu manifestaciju „Nevesinjsko sijelo“. Ova smotra prijatelјstva, zavičajne pjesme, igre i ugodnog druženja održava se u srpskoj prijestonici još od početka 70 – tih godina prošlog vijeka.

s-1975-neves.-sijelo-2

 

Izvor: Radio Nevesinje

Kod hercegovačkih iselјenika ova manifestacija uvijek je izazivala posebnu pažnju, a ovakvi skupovi godinama su budili sjećanja na zavičaj i običaje iz nevesinjskog kraja.
U posjedu Radio Nevesinja je novinarski članak mostarske „Slobode“ iz 1975. godine u kojem se prenosi atmosfera sa zavičajne smotre održane u Domu JNA i opisuje učešće gostiju iz Nevesinja.
Opštinsku upravu su predstavlјali presjednik Izvršnog odbora SO Jovo Ivaniš i predsjednik Opštinske konferencije Socijalističkog saveza Danilo Ninčić.
Folklorna grupa KUD-a „Blagoje Parović“ iz Nevesinja po želјi organizatora pripremila je dramatizovanu sliku „Nevesinjsko sijelo“ protkanu izvornim nevesinjskim kolima i pjesmama zavičaja. U programu je učestvovao i seoski guslar Marko Gušić iz Bratača i diplar Božo Kovačević iz Koleška
Zavičajnom skupu prisustvovalo je preko 700 Nevesinjaca.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: