Simultanka sa velemajstorom Anom Benderać

Povodom Dana i krsne slave Republike Srpske danas je u prostorijama Šahovskog kluba „Leotar plus“ odigrana simultanka na kojoj je sa desetak polaznika šahovske škole igrala velemajstor Ana Benderać, najbolja šahistinja u istoriji Trebinja.

ana

Izvor: Radio Trebinje
Autor: D. M.

„Kad se vratim unazad meni je mnogo značilo da igram sa velemajstorom. Simultanke su revijalnog tipa gdje djeca imaju mogućnost da igraju sa nekim jačim i poznatijim, to je prosto jedan lijep doživljaj za njih. Kad sam bila mala moj uzor je bio Gari Kasparov jer kao i on, ja volim oštru igru, ne volim pasivno da se postavim, jer odmah očekujem napad od protivnika“, kaže Ana Benderać.
Šah je počela da igra sa svega četiri godine.
„Moje prve poteze u šahu naučila sam od oca, gledajući kako on igra prosto upijala sam sve čemu me podučavao i već tridesetak godina bavim se šahom. To je igra koja stvara radne navike, razvija mentalne sposobnosti, mislim da je dobra stvar za djecu da nauče i da se bave sa tim, ali i igra za sve od 7 do 77 godina“, navela je trebinjska šahistkinja.
Ona ističe da je šah u posljednje vrijeme malo zastupljen u medijima, iako je veliko interesovanje djece za ovu igru.
„Ovakvo stanje posljedica je malih ulaganja u šah na lokalnom i državnom nivou, budući da ne daju podsticaj ovoj vještini. Ali možda i iz razloga što nemamo zapažene rezultate na evropskom i svjetskom nivou ili prosto nije interesantno gledaocima. Mislim da bi šah trebalo malo više promovisati i ne zavisi od pojedinca, već država treba da obezbijedi adekvatne prostorije, trenere i literaturu. Pored takmičenja, trenutno radim kao trener sa djecom u Nišu i Prokuplju, velika je zainteresovanost djece pogotovo što trenutno u školama promovišu šah kao sporednu aktivnost“,navela je Benderać.

Zbog šaha je napustila svoj rodni grad, ali ističe da rado dolazi u Trebinje.
„Član sam reperezentacije Srbije već deset godina, jedno vrijeme bila sam i selektor. Morala sam da odem iz Trebinja zbog šaha. Igram dosta velemajstorskih i intermajstorskih turnira po Srbiji. Prednost u Srbiji u odnosu na Trebinje je što ima mnogo više turnira i manji su finansijski troškovi. Ukoliko želiš da napreduješ trebaš se takmičiti i prosto turniri su neophodni. Bez Trebinja ne mogu, volim da se družim sa mladim i starijim šahistima i prosto ne bi htjela zaboravim Trebinje i da ono zaboravi mene“, ističe dama velemajstor.
Na pitanje da li je za nju šah – igra ili umjetnost, Ana kaže:
„Na početku je igra, poslije morate da uđete u svijet bezbrojnih kombinacija i sistema kako bi ste protivnika sa druge strane šahovske table doveli u mat poziciju i onda to postaje umjetnost“.
Na svim evropskim i svjetskim takmičenjima osvojila je sve što je mogla, osim titule prvaka Srbije za koju će se boriti u martu ove godine.
„Kao pionirka i kadetkinja osvajala sam prva mjesta skoro svake godine, išla sam na desetak evropskih i svjetskih takmičenja bivše Jugoslavije i moje najbolje dostignuće što se tiče svjetskog takmičenja bilo peto mjesto. Cilj mi je da budem prvak Srbije“, zaključuje srbijanska reprezentativka.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: