Sijelo u Banjaluci: Hercegovci slave Svetog Vasilija

Udruženje Hercegovaca u Banjoj Luci će i ove godine proslaviti svoju zavjetnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog. Pravoslavna crkva praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom obilježava 12. maja, a Hercegovci u najvećem gradu Srpske će ovaj praznik slaviti dan ranije, 11. maja. Početak programa obilježavanja proslave planiran je za 18:30 h u prostorijama restorana Ugostiteljske škole u Banjoj Luci.

bl
IZVOR: Moja Hercegovina
AUTOR:  N.B.

Iz udruženja očekuju da će ovogodišnju proslavu uljepšati oko 400 gostiju, kako članova udruženja, tako zvanica iz Hercegovine, zatim, predstavnika svih hercegovačkih opština, javnih preduzeća, sponzora, i prijatelja udruženja.

Pored slavskog obreda planiran je prigodan kulturno – umjetnički program u kome će učestvovati KUD “Nevesinje” iz Nevesinja, muška pjevačka grupa iz Nevesinja, muška i ženska pjevačka grupa “Jahorina” Pale, te narodni guslari Vaso Drašković i Miljan Rađenović. Program proslave biće upotpunjen recitacijama stihova poznatih hercegovačkih stvaralaca, te mnogobrojnim zdravicama.

Iz udruženja su rekli da su skoro sve karte rasprodate i rezervisane.

Inače, Udruženje Hercegovaca u Banjoj Luci postoji od 2011. godine, a nastalo je spajanjem dva ranija udruženja “Stara Hercegovina” i Udruženja Hercegovaca. Kao takvo ono nastoji da svojim aktivnostima doprinese očuvanju hercegovačke baštine, tradicije i običaja, kao i da očuva dobru saradnju između Hercegovine i Krajine.

Udruženje Hercegovaca u Banjoj Luci se finansira od donacija hercegovačkih opština, privrednih društava, kao i novcem od članarine. Danas se može pohvaliti dobrom saradnjom sa drugim zavičajnim udruženjima Hercegovaca.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: