Šešeljev rođak: Vojislav je često dolazio u Marevu Ljut sa Aleksandrom Vučićem

seselji2

Izvor: Radio Trebinje
Autor: AA

Od tri prijeratna prezimena Šešelj, u zaseoku trenutno živi samo jedna porodica – Momčilo Šešelj, drugi rođak Vojislava Šešelja, sa majkom i bratom. Njegov otac Savo sa ocem Vojislava Šešelja, Nikolom, je prvi rođak, rođeni su u istoj kući u Marevoj Ljuti. Momčilov i Vojislavov djed su bili braća.
Posljednji put Vojsilav Šešelj u rodnom mjestu svoga oca Nikole, Marevoj Ljuti, bio je 2000/2001. godine, a često je u njegovoj pratnji bio i sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, a tadašnji potpredsjednik Srpske radikalne stranke.
Ono što je veoma interesantno jeste da je zaseok Šešelja pripao Federaciji BiH nakon rata u Bosni i Hercegovini. U polju ispod kuća Šešelja entitetska je linija između Federacije BiH i Republike Srpske.
Otac Vojislava Šešelja, Nikola, je rođen 1925. ovdje, u staroj kući u Marevoj Ljuti. U toj kući je rođen i moj pokojni otac Savo. Kada je pokojni Nikola otišao u Orahov Do, ne znam. Ali je jedno vrijeme živio u Orahovom Dolu na manastirskom imanju gdje je po pričama moga oca čuvao i pazio to imanje. Imao je i stoke. Radio je na željeznici. Kada je otišao u Sarajevo, ne znam, samo znam da je 1954. u Sarajevu rođen Vojsilav Šešelj, priča u ekskluzivnom razgovoru za Anadolu Agency (AA) rođak Vojislava Šešelja, Momčilo Šešelj.
Pokazuje nam staru kamenu kuću u kojoj su rođeni njegov i otac Vojislava Šešelja.
“Vojislav je često dolazio u Marevu Ljut. Zadnji put prije odlaska u Hag, 2000/2001. godine. Često je dolazio on i gospodin Aleksandar Vučić. Dr Šešelj, moj rođak, je bio i sada je predsjednik SRS-a, a Vučić je tada bio njegov potpredsjednik. U stranci sa njima je bio i Nikolić (Tomislav, aktuelni predsjednik Srbije), ali njega nisam sretao niti je ikada dolazio u Marevu Ljut“, priča Šešeljev rođak Momčilo.
Momčilo ima namjeru ovih dana otići u Beograd da vidi rođaka Vojislava, nakon što iz Haga stigne u Beograd.
“Obavezno. Imam namjeru da odem u Beograd. Sada, da li ću imati momenat da stignem na njegov doček, jer se ne zna tačno kada on dolazi (navodno u utorak). Kako su izjavili u Haagu tek poslije njegovog napuštanja vazdušnog prostora Holandije, javnost će biti obavještena da će biti pušten. Ali, obaveza mi je da kao tako bliski rođaci, rodbina, pogotovo što je lošeg zdravstvenog stanja, odem i da ga posjetim. Njega i njegovu familiju”, navodi Momčilo.

Rodni zaseok Nikole, oca Vojislava Šešelja, Mareva Ljut, u ratu u Bosni i Hercegovini, bio je prva linija razgraničenja između srpskih i hrvatskih snaga. U polju ispod bili su smješteni topovi koji su artiljeriskim projektilima gađali Ravno.
Mareva Ljut je ničija zemlja. To je mjesto sa osam domaćinstava prije rata – dva prezimena: Dreč i Šešelj. Tri kuće Šešelja i pet Dreča. Selo je podijeljeno na pola. Porodica Šešelja je pripala Federaciji BiH, a Dreč RS-u“, priča za AA rođak Vojsilava Šešelja, Momčilo.
Osim oca Vojislava Šešelja, Nikole i Momčilovog oca Save, iz Mareve Ljuti je još i njihov brat Savo Šešelj
Iako ga u Ravnom zovu “vojvoda”, Momčilo i njegova porodica Šešelj, što i sam navodi, nikada nije imala problema zato što pripadaju familiji iz koje je i Vojislav Šešelj.
Ne. Iskreno rečeno nikada nisam imao problema. Moj pokojni otac i majka i brat su se poslije izbjeglištva od 1992. vratili krajem 1996. godine u Marevu Ljut. Obnovili su vlastitim sredstvima porušeno imanje tokom rata. Od tada do sada nikada nemamo problema iako pripadamo dijelu Federacije BiH, odnosno opštini Ravno. Mi pripadamo opštini Ravno, ali većina dokumenata nam je u Gradu Trebinje. Ali, nema problema: rodne listove i uvjerenja možemo da izvadimo i u opštini Ravno i u opštini (gradu) Trebinje. Imamo korektnu saradnju sa opštinom i stanovništvom opštine Ravno, posebno sa medicinskim osobljem. Imam staru majku, a često i ja i burazer imamo nekih zdravstvenih problema. Obratimo se u ambulanti Ravno gdje su fer i korektni”, naglašava Momčilo Šešelj.
Ističe kako o politici ne želi da priča. Bavi se privatnim biznisom i to je, kako navodi, jedino što ga zanima.
Malo je stanovništva. To što ima: žive od penzija, koje su, ne znam, u dijelu FBiH su nešto veće, a iz RS-a su niske. Ovdje su većinom staračka domaćinstva. Nisu u mogućnosti da se bave stočarstvom ili poljoprivredom. Ovaj dio ima mogućnost za velika ulaganja, ali to su veliki iznosi koje ni banke ne mogu da prate“, zaključuje u razgovoru za AA Momčilo Šešelj…

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: