Sergej Ćuk – ponovo rođen u kamenu

U Ljubinju svečano otkriven spomenik kulture pjesniku i reditelju Sergeju Ćuku

Otkrivanje-spomenika-33

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda
Foto: Radovan Dangubić

 

Spomenik kulture u čast ljubinjskog pjesnika i reditelja Sergeja Ćuka, koji podiže NVO “Moja Hercegovina”, otkriven je danas, na njegov rođendan, u Ljubinju, uz prisustvo brojnih prijatelja i poštovalaca njegovog lika i djela.

Ljubinjem su danas odjekivali odabrani stihovi Sergejevih pjesama, a 20 predstavnika Pozorišta mladih “Gimnazijalac”, čiji je osnivač bio Ćuk, položilo je na spomenik 20 bijelih ruža, kao simbol 20 godina njegovog postojanja.

Prema riječima Dragiše Sikimića, predsjednika NVO “Moja Hercegovina” i idejnog tvorca ovog projekta, podizanje spomenika je način da se Ljubinje kao zajednica oduži Sergeju.

– Sergej Ćuk je bio moj lični prijatelj i čovjek koji se 30 godina bavio kulturnim stvaralaštvom, i bio je jedini čovjek koji je radio sa tako velikim brojem mladih ljudi. Ovo nije klasičan spomenik pojedincu, već se radi o spomeniku kulture podignutom u čast Sergejevog lika i djela. Ponosan sam i srećan da sam bio u prilici da realizujem ovakav projekat i to baš na njegov rođendan – istakao je Sikimić.

Otkrivanje-spomenika-10

Dragiša Sikimić: Ovo nije klasičan spomenik pojedincu, već se radi o spomeniku kulture

 

Realizaciju svoje ideje NVO “Moja Hercegovina” povjerila je trebinjskom umjetniku Željku Aleksiću. Prihvatio je, kaže, kao veliku čast.

– Htjeli smo tipičan hercegovački spomenik, skroman kao i sami Hercegovci, koji, naravno, ima neku svoju priču. Kamen smo našli na granici između Hercegovine i Crne Gore, na Vučijem dolu. Spomenik predstavlja rađanje iz kamena. Ima kameno postolje iz kog se rađa spomenik, a pjesnik se rađa iz toga kamena sa knjigom u ruci kao simbolom pjesništva. Ispod je jedna strofa njegove pjesme Rođen u kamenu, koja djeluje kao stranica izbucana iz knjige. Na pozadini spomenika uklesana je njegova pjesma Suza iz krša – objašnjava Aleksić.

Otkrivanje-spomenika-39

Emocije su danas u Ljubinju ophrvale sve, a posebno, svakako, Sergejeve roditelje. Njegov otac Ratomir Ćuk kaže da su se Ljubinjci Sergeju odužili za života čak i više nego što su mogli, u njegovoj velikoj borbi za život.

– Teško se i roditi u malom mjestu, a kamoli živjeti i stvarati. A mučno je, najmučnije, stvarati u malom mjestu duhovne vrijednosti. Sergej je imao tu sudbinu da sve to bude. Ovi momci iz “Moje Hercegovine” prepoznali su to Sergejevo duhovno djelo i svoju ideju ovekovječili u fantastičnoj simfoniji, koju je u kamenu isklesao trebinjski vajar Željko Aleksić. Uklesanu pjesmu Rođen u kamenu, ne kao otac, već kao građanin, kandidujem za hercegovačku himnu – rekao je Ćuk.

Otkrivanje-spomenika-30

Stihove u Sergejevu čast danas je govorio i njegov prijatelj Novica Telebak. U čast prijateljstva posebne stihove za Sergeja napisao je njegov ljekar i prijatelj Vukašin Lugonja:

“Dok nebom teče njegova lađa, i to se jednom u 823 godine događa,
u mjesecu avgustu 2014. pet je petaka, pet subota, pet nedelja,
to se zove pun srebrni paket koji
od danas plovi iznad sfera tragom pera,
do kola dalekih zvijezda – njegova gnijezda,
da dotaknu vječite tajne svjetlosti sjajne.
Nek ti duša sad u miru spava, a spomenik Ljubinje obasjava.
Pjesma pamti, žiža gori, Sergej Ćuk vječno zbori”.

 

Sergej Ćuk se, tako, danas, na svoj rođendan, ponovo rodio u Ljubinju.

Otkrivanje-spomenika-27

Vukašin Lugonja

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: