Sedam krstova – nova knjiga Velibora Šipovca

Danas je iz štampe izašla nova knjiga Velibora Šipovca “Sedam krstova”.

sedam krstova prednja korica
Knjiga je naša jedina odbrana od zaborava, a ova Velibora Šipovca SEDAM KRSTOVA hoće da podsjeti na pretke i opomene potomke.
Ovo je tragična pripovijest, u kojoj se kroz sudbine pojedinaca prelama često i tragična sudbina čitavog naroda, pripovijest o vremenima, kada su, da parafraziram jednu misao, malom Hercegovinom koračali veliki ljudi – naši preci, koji su nosili najteže breme, a to je – zli vakat, koji su ginuli za oltare i ognjišta i za svetu zemlju prađedovsku, da ne izgube svoje ime i da ih ne prokunu potomci. Ovo je knjiga o njima što su svoje glave zalagali u zalagaonicu zvanu sloboda.
Prošlost nam je mučna ali slavna, sadašnjica nimalo ružičasta, a budućnost poprilično neizvjesna. Ali ono što je neobično i pomalo paradoksalno jeste to da se i u ovim i ovakvim životnim prilikama pečata sve više knjiga, što znači da duhovnost ipak prkosi vremenu. U ovaj korpus duhovnosti svakako spadaju i djela Velibora Šipovca, stvaraoca od nesumnjivog pripovjedačkog dara. Njegov književni avaz već sada odjekuje Hercegovinom, a da li će biti još snažniji pokazaće vrijeme – taj neumitni i nepogrešivi sudija.

(Iz recenzije Čeda Baćovića)

velibor

Velibor Šipovac – više o samom autoru saznajte ovde

 

 

Vjerska kretanja dominirala su balkanskom istorijom „turskog“ vremena. Vjerom su protkani državna ideologija Turskog (Osmanskog) carstva, njegova spoljna politika, istorija balkanskog grada, sela, vojne organizacije, socijalno-ekonomskih odnosa, migracija, kulturnog stvaralaštva, nacionalnih pokreta, položaja žene, individualnih i kolektivnih identiteta, demografskih procesa uopšte. U tim vjerskim kretanjima islamizacija je predstavljala dominantan proces.

Termin „islamizacija“ označava napuštanje neke neislamske religije i prihvatanje islamske – monoteističnog otkrovenja koje je u 7. vijeku u Arabiji propovijedao prorok Muhamed. Konverzija je pretpostavljala i pristupanje zajednici muslimana (umma) kao i islamsko-orijentalnoj civilizaciji. Pravni karakter islama definisan je vjerskim zakonom – šerijatom, a njegov osnovni izvor – Kuran, dat je u vidu otkrovenja.
Upravo je u starom hercegovačkom predanju o sedam krstova istaknut moralni imperativ čuvanja tradicije i vjere predaka. Velibor Šipovac je u obimom nevelikoj ali upečatljivoj knjizi “oživio” staru hercegovačku priču o ocu Stevanu i njegovih šest sinova. Kao i mnogi drugi, našli su se pred izborom: prihvatiti novu vjeru, islamsku, i privilegije koje je taj čin nosio u Turskom carstvu, ili – odbiti ponudu da prevjere i prihvatiti žrtvovanje. Iz priče (pominjanje Svetog Vasilija) moglo bi se zaključiti da se legenda odnosi na 18. ili prvu polovinu 19. vijeka, kada su vjerske suprotnosti u Hercegovini, kao i na čitavom Balkanu, bile izraženije nego u ranijim vremenima. Šipovac je dočarao kolebanja hercegovačkog čovjeka. Njegove motive je uzdigao na viši nivo, na nivo univerzalne priče o unutrašnjim nemirima ljudskim, o težnji za slobodom, o univerzalnim etičkim načelima. Stevan i sinovi žrtvovanje su svjesno prihvatili. Kao spomen toj legendi, čija je istorijska osnova krajnje nepouzdana, i danas u ataru nekog hercegovačkog sela (koje Šipovac ne imenuje) postoje ostaci sedam krstova i časne trpeze. Ostaci manastira Svetog Đorđa, o kojem predanje govori, nisu pronađeni.
“Oživljavanjem” legende o sedam krstova u književnoj imaginaciji Velibora Šipovca, čitalac će steći širu predstavu o složenim naslagama turske vladavine na balkanskom prostoru. Ta složenost zahtijeva duboko poznavanje i promišljanje o zbivanjima tog vremena i isključuje površno crno-bijelo presuđivanje o njima.

(Iz recenzije Željko Vujadinovića)

,

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: