Savindanske svečanosti u Nevesinju

Učenici i nastavnici SŠC „Aleksa Šantić“ proslavili su danas školsku slavu Savindan. Tim povodom u holu Centra priređena je svečanost i obavljen je slavski obred.

nev

Izvor: Radio Nevesinje
Tekst: Grahovac Dragan

Obilježavanju dana posvećenog utemeljivaču srpske države i školstva prisustvovali su bivši radnici škole, predstavnici lokalne uprave, javnih institucija i opštinskih organizacija.

Nakon rezanja slavskog kolača prisutne učenike i nastavnike pozdravili su sveštenik Mladen Čalija, direktor škole Vukan Bratić, predsjednik SO Nevesinje Jovan Vasiljević, zamjenik načelnika opštine Istočni Mostar Vladan Savić i predsjednik Opštinske boračke organizacije Obrad Grahovac koji su im poželjeli puno uspjeha u daljem izvođenju nastavnog procesa.

nev 02

U pozdravnoj besjedi direktor Centra Vukan Bratić istakao je da ova školska ustanova nastoji da stvori što bolje uslove za ostvarivanje vaspitno – obrazovnih rezultata.

– Svaki put kada se podsjećamo lika i djela Svetog Save, utemeljivača prosvjetiteljstva, trebamo imati na umu da je ulaganje u obrazovanje mladih najsigurniji put zabolju i srećniju budućnost – poručio je Bratić.

Najboljim učenicima uručene su prigodne nagrade, a polaznici Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“ i učenici Centra za goste su pripremili prigodan kulturno – zabavni program.

nev 03

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. godine postavio prvog humskog episkopa. Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića.

nev 04

Istoričari tvrde da je čuvena Splitska povelja kojom župan Nemanja dozvoljava Splićanima da trguju u Humskoj zemlji iz 1190. godine upravo pisana u hramu Svete Bogorodice na Zalomu. Od tada pa do danas Sveti Sava prebiva u dušama i zajedničkim molitvama svih čestitih Nevesinjaca inspiričući ih na uvijek nova i plemenita pregnuća.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: