Sava kod TENT-a na 60 cm od izlivanja

 Stanje u tri elektroenergetska objekta koje još uvek ugrožavaju poplave je stabilno, ali opasnost još nije prošla, kaže v.d. direktora EPS Aleksandar Obradović.

tent a 1

IZVOR: B92, RTS

Najugroženi objekti su TENT A, TE Kostolac i TE Morava, naveo je Obradović i naveo da njihova odbrana još uvek traje.
Prema njegovim rečima, u TENT A je situacija takva da ima 60 centimetara do tačke prelivanja Save, a elektrana je opasana nasipima.
“Imamo 60 cm vode do tačke prelivanja Save, digli smo još više nasip, tako da sam opušteniji, ali opasnost nije prošla. Čak i u normalno vreme Dunav zna da digne nivo Save za metar”, naveo je Obradović.

Bez obzira na te okolnosti, EPS se priprema da u nedelju pokrene proizvodnju u prvim blokovima TENT-A, a radi se i na pokretanju proizvodnje uglja u Kolubari i očekuju se prve količine danas ili sutra, kazao je on.

Obradović je istakao i da je veoma važno da je sačuvana trafostanica Obrenovac, koja je još niže od TENT A, ali preko koje je očuvano snabdevanje.

Sa druge strane, moglo bi s epomisliti da ovolika količina padavina pogoduje proizvodnji struje u hidroelektranama, za što Obradović kaže da ne odgovara istini, jer se svesno obara nivo voda kako bi se smanjila mogućnost poplava, zbog čega je proizvodnja u HE Đerdap niža za 40 odsto.

“Svesno smo napravili gubitak jer nam je bezbednost i zdravlje građana na prvom mestu”, kazao je Obradović i naveo je da se struja uvozi sve vreme i to najviše iz Republike Srpske, Crne Gore, Bugarske i Mađarske, ali i od svih domaćih trgovaca u skladu sa ponudom slobodnih količina i potrebama našeg elektroenergetskog sistema. On se zahvalio svim elektroprivredama u okruženju koji su od damog početka pružili podršku srpskoj energetici, ali i napomenuo da se sva struja uvozi po tržišnim cenama.

Obradović je naveo da je trenutno samo 13.000 domaćinstva bez električne energije i dodao da će struja u Obrenovcu biti puštena kada se stvore tehnički uslovi, donosno da se voda isuši.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: