Šaraba o Sutorini: Vučurević iznosi lični stav, Vučurević: Prašinu dižu da bi skrenuli pažnju na sebe

Narodni demokratski pokret uputiće Gradu Trebinju inicijativu da se u našem gradu organizuje i održi stručna rasprava na temu teritorijalnog spora sa Crnom Gorom oko Sutorine, saopšteno je danas na vandrednoj pres konferenciji Gradskog odbora NDP-a.

saraba

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

Komentarišući izjave gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, koji je crnogorskim medijima rekao – da je za njega Sutorina dio Herceg Novog i Crne Gore, te da je na to pitanje davno stavljena tačka – predsjednik GO NDP-a Trebinje Slobodan Šaraba rekao je da Vučurević „kao gradonačelnik nema pravo na takav stav“.
„On može to da kaže samo u svoje lično ime, a ne i u ime građana Trebinja. Takav stav mora biti zasnovan – ili na pravu ili na odluci Skupštine grada, a iza njegovih riječi ne stoje – ni jedno ni drugo“, kategoričan je Šaraba.
On je dodao da Vučurevićeva izjava iznenađuje posebno što su svi relevantni politički subjekti u RS posljednjih dana saglasni da je ovo pitanje potrebno stručno raspraviti prije nego što se konačno definišu granice sa Crnom Gorom.
„Nije tačno da se na ovaj način ruše odnosi sa Crnom Gorom. U Evropi postoji preko 20 slučajeva teritorijalnih sporova, koji se rješavaju putem suda ili kroz dogovor dvije strane. Ako već dogovor ne postoji, nema ništa logičnije nego da svaka strana iznese svoje argumente, a sud donese validnu odluku“.
Šaraba je dodao da ga jednako iznenađuju posljednje izjave vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija dodajući da na razumije razloge „zašto se on sada na određeni način izvukao iz ove priče“, s obzirom da ga je doživljavao kao čovjeka koji se iskreno zalagao da se problem Sutorine rješava na način kako to danas predlaže većina aktera na političkoj sceni.

Vučurević: Prašinu dižu da bi skrenuli pažnju na sebe

Komentarišući izjave sa pres konferencije NDP-a, gradonačelnik Slavko Vučurević rekao je da su one „potpuno deplasirane“, te da dolaze od „politički marginalne“ osobe, koja „nema podršku ni u svom gradskom odboru, akamoli gdje drugo“.
On je ocijenio da aktuelizacija pitanja Sutorina od strane pojedinaca „nije ništa drugo nego pridavanje značaja sebi“ i pokušaj oživljavanja političkog autoriteta izgubljenog na posljednjim izborima.
„Tačno je da sam rekao da je Sutorina sastavni dio Herceg Novog, da je za mene na to stavljena tačka kada je to verifikovano u okvirima bivše Jugoslavije, te da za mene taj problem ne postoji. Čemu otvaranje rasprave oko nečega što je završena stvar? Nakon svih ovih ratova, kome sada treba sukob između Crne Gore i Hercegovine? Sve ovo oko Sutorine samo su dnevnopolitičke igre ucvijeljenih ljudi, koji su potpuno izgubili svoju političku moć i rejting nakon opštih izbora“, rekao je Vučurević dodajući da se to odnosi ne samo na Šarabu, već i na predsjednika Dodika, koji je svjestan „da više ne igra onako važnu političku ulogu kako je to bilo prije posljednjih izbora“.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: