Sablja Bilećanina Jakova Radmilovića od sada u Muzeju Hercegovine

Oficirska sablja koju je Bilećanin Jakov Radmilović 1934. godine dobio na dar od kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a koju je njegova kćerka Anka sačuvala do danas i odlučila da je pokloni nekom muzeju kao značajno istorijsko blago, danas je dobila svoj novi dom – Muzej Hercegovine u Trebinju

sablja

 

Izvor: Moja Hercegovina
Autor: Jelena Denda

Pokojni Jakov sablju Jugoslovenske vojske dobio je kao žandarmski narednik, a pored nje odlikovan je i sa dva srebrenjaka Doma kralja Aleksandra Prvog. Anka je odlučila da priču o ovom blagu javnosti uputi baš preko „Moje Hercegovine“, a naš članak o istom izazvao je veliko interesovanje kod onih koji su željeli da ga baš njihov muzej dobije. Odlučeno je da ove dragocjenosti ostanu u Hercegovini, i to baš u Muzeju Hercegovine, gdje će imati svoje mjesto sa drugim eksponatima iz ovog perioda, od kojih su neki, takođe, poklon kralja Aleksandra našim ljudima.

IMG_3967

One će dobiti svoju posebnu vitrinu, a kada ista stigne, biće izložene u stalnoj izložbenoj postavci Zorana Mijanovića „Kulturno istorijski razvoj trebinjskog kraja od X do prve polovine XX vijeka“. U međuvremenu su nađene i korice sablje, te će i one biti dio zbirke, kao i Jakovov sat, koji je, takođe, iz tog perioda.

Jedini vredniji eksponat ove vrste u Muzeju Hercegovine trenutno su paradne sablje koje je nosio lično Jovan Dučić.

sablja 2

Dučićeve sablje

Budući da je Anka teško bolesna, nama je prepustila cjelokupnu odgovornost oko predaje ovih stvari i potpisivanja ugovora za iste, zbog čega smo veoma počastvovani. U Muzeju Hercegovine naišli smo na odličnu saradnju, a koliko su srećni što su dobili ovako vrijedan dar govori i činjenica da su odmah i sa velikom pažnjom pristupili njegovom sređivanju. Zbog svega toga, sigurni smo da je ovo blago otišlo u prave ruke.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: