Razvodi u Trebinju: Uz sporazum oko djece i bez šansi za pomirenje

Osnovnom sudu u Trebinju prethodne godine podneseno je 40 tužbi ili sporazumnih prijedloga za razvod braka, što je na istom nivou kao pretprošle godine.

razvod

Izvor: Radio Trebinje
Tekst: D.R.
Glavni razlozi zašto supružnici podnose tužbu ili prijedlog za razvod su trajno ili teško poremećeni bračni odnosi zbog nepodudaranja naravi, prevare ili nasilja u porodici.
Prema podacima trebinjskog Osnovnog suda, od 31 riješene brakorazvodne parnice 15 njih podnijeli su supružnici koji su imali maloljetnu djecu.
U svim slučajevima, osim jednog, djeca su nakon okončanja parnice pripala majkama.
U prošloj godini nije bio ni jedan slučaj pomirenja supružnika.
U Centru za socijalni rad Trebinje saznajemo da je prošle godine bilo 18 pokrenutih postupaka pokušaja mirenja, što je uobičajan broj kao i prethodnih godina.
Željka Varaga, socijalni radnik, pojašnjava da postupak pokušaja mirenja prethodi brakorazvodnoj parnici, provodi se pred organom starateljstva i to, obavezno, kod onih bračnih parova koji imaju maloljetnu djecu.
„Tokom postupka nastoji se da bračni partneri izmire svoje stavove, nađu zajednički jezik. Ako se to ne postigne, onda pokušavamo da pomognemo supružnicima da se dogovore kome će djeca pripasti“, kaže Varaga.
Ona navodi da se bračni parovi većinom dogovore kome će djeca biti povjerena i ko će izdržavati djecu, a samo se u rijetkim slučajevima ne dogovore.
„Postupak pokušaja mirenja može da traje 30 do 60 dana, u zavisnosti od težine postupka, ili možda i duže, ako su porodični odnosi složeni i postoje opravdani razlozi da traje duže“, kaže ona.
U Centru za socijalni rad kažu da djeca pripadaju gotovo podjednako i majkama i očevima.
„Organ starateljstva pokušava da se dođe do dogovora kome djeca treba da se povjere. Ako do toga ne dođe, sud zatraži od organa starateljstva da se donesu nalazi i mišljenja o povjeri maloljetne djece. Cijene se sve okolnosti razgovara sa supružnicima i djecom i ostalim članovima porodice. Dječije mišljenje se uvažava ako imaju više od deset godina“, navodi Željka Varaga.
U posljednje četiri godine u Trebinju nije evidentiran slučaj da se roditelji nisu dogovorili oko starateljstva.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: