Rasprava o Sutorini na rubu incidenta: Verbalno napadnut Zlatan Hadžidedić

Trosatna javna rasprava o pitanju statusa Sutorine u organizaciji Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zamalo je na samom kraju završila incidentom.

su

Izvor: Dnevni avaz

Naime, većina diskutanata je u svojim izlaganjima ustvrdilo da je oduzimanjem Sutorine BiH napravljena itorijska, politička i pravna nepravda koju treba ispraviti mirnim putem i pravnim sredstvima. Istaknuto je da susjednoj Crnoj Gori treba ponuditi da se ovo pitanje riješi arbitražom, a ako to ne bude moguće, da BiH podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Posljednji za riječ se na kraju rasprave javio profesor Zlatan Hadžidedić, ustvrdivši “kako ne smijemo zaboraviti Ustav iz 1974. godine, koji je stavio van snage prethodne dokumente te da ta granica ne uključuje Sutorinu i Kruševicu”.

– Ne trebamo se igrati sa nekim stvarima i Berlinskim kongresom. Ako tražimo arbitražu onda dovodimo u pitanje i Dejtonski sporazum. Badinterova komisija je donijela svoje mišljenje na osnovu Ustava iz 1974. i mi ne možemo kao sa švedskog stola uzimati ono što nam se sviđa, a odbacivati ono što nam se ne sviđa. Moram reći onima koji ovdje populistički nastupaju da se igramo sa vrlo opasnim stvarima – naglasio je Hadžidedić.
Uslijedila je žestoka reakcija diskutanata koji se zalažu za usvajanje rezolucije o Sutorini, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Denis Bećirović, poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. – Sram vas bilo! Kako možete reći da je neko nastupio populistički. Vidi se da vam je Zlatko Lagumdžija napisao govor. Sigurno ćete desetku dobiti od njega – čuli su se povici iz publike.

 

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: