Ranko Gojković: Znameniti Srbi u ruskoj istoriji

Ovu knjigu preporučujemo svakome ko želi da jača naše veze sa Rusijom, zato što svedoči kroz vreme o toj uzvišenoj ljubavi u Hristu, koja je puna žrtve i slave.

znam-srbi-u-ruskoj-istoriji-korice2pola

Izvor. srpska.ru
Tekst: Monahinja Atanasija Rašić

Početkom februara 2015. godine, izašla je iz štampe jedna prilično neobična knjiga, u izdanju Kolor Presa – Lapovo i manastira Rukumija. Neobična zbog teme koja je skoro zapostavljena u srpskoj istoriografiji, zbog junaka koji su skoro potpuno zapostavljeni u srbskoj kako istoriografiji, tako i publicistici (ako izuzmemo ličnost svetog Jovana Šangajskog i grofa Save Vladislavića). Neobična i zbog žanra – iako zasnovana na proverenim istorijskim izvorima, to nije istoriografsa knjiga, iako pisana rukom pravoslavnog publiciste, to nije ni klasična publicistika. Radi se o knjizi “Znameniti Srbi u ruskoj istoriji” srbskog pravoslavnog publiciste Ranka Gojkovića, saradnika ruskih portala “Ruska Narodna Linija” iz Petrograda i “Fond Strateške Kulture” iz Moskve.

Ovu knjigu preporučujemo svakome ko želi da jača naše veze sa Rusijom, zato što svedoči kroz vreme o toj uzvišenoj ljubavi u Hristu, koja je puna žrtve i slave. Ovom se knjigom mi Srbi imamo i te kako da ponosimo i očekujemo da je ovo samo prvi korak u ovom pravcu i da će se pojaviti još mnogo knjiga koje će govoriti i o drugim Srbima u Ruskoj istoriji, kao i knjiga o veličanstvenim Rusima u Srbskoj istoriji, koju sa nestrpljenjem očekujemo.

Iako nevelikog obima, knjiga je sadržajno prilično bogata. Preko uvodnog teksta “Oda monarhizmu” gde nam autor oslanjajući se direktno na Bibliju i svetootačko predanje ukazuje da je monarhizam Bogom ustanovljeni poredak, zatim “Predgovora” u kome se takođe uz pomoć Biblije i svetootačkog predanja obrazlaže nemogućnost istinskog tumačenja istorije Srba i Rusa van biblijskog i pravoslavnog konteksta, polagano dolazimo do pojedinaca, kao glavnih junaka knjige. Iz Predgovora vidimo da ima još mnoštvo Srba koji su dali svoj veliki doprinos ruskoj pravoslavnoj monarhističkoj istoriji, ali pošto je nemoguće u knjizi ovakvog formata pisati o svim srpskim velikanima u Rusiji, autor se odlučio za simboličnih 12 ličnosti. Svaki ovakav izbor jeste delimično i subjektivan, ali se ne može reći ni za jednog od izabranih junaka knjige da nije ostavio upečatljiv trag i kao ličnost i kao državni ili društveni delatnik. Priča o “Dvanaest veličanstvenih” Srba u ruskoj istoriji počinje i završava se svetiteljima Hristovim – Savom Pskovskim i Jovanom Šangajskim. Između dva svetitelja ređa se niska velikana, od veličanstvenog pisca Pahomija Srbina, najznačajnijeg ruskog književnika HV veka, zatim Ane Jakšić Glinske, bake prvog Ruskog Cara Ivana Groznog, preko grofova Save Vladislavića i Mihaila Miloradovića, pa do vojskovođa sa sjajnim vojničkim i državničkim karijerama: Marka Vojinovića, Jovana Ševića, Simeona Zorića, Eduarda Štokvića, Nikolaja Kneževića i Dejana Subotića.

o

U posebnoj glavi su obrađene i tri znamenite srpske porodice, čijih je više predstavnika ostavilo dubok trag u istoriji Rusije. To su porodice Miloradovića, Ševića i Zorića. U “Pogovoru” knjige autor završno uobličava koncept tumačenja istorije ukazivanjem na duboko Promisliteljske veze Srba i Rusa, ukazivanjem na nepogrešive putokaze zacrtane Svetim Savom i završno uobličene svetim vladikom Nikolajem. Pokušaji tumačenja srpske istorije izvan tih okvira, po mišljenju autora su koliko pogrešni, toliko i opasni i kao ubedljiv primer kako nezdravo tumačenje nacionalne istorije može da ostavi pogubne posledice na mlade naraštaje, navodi primer današnje Ukrajine.

Knjiga se završava simpatičnim izvodom iz recenzije ruskog publiciste Pavela Vjačeslavoviča Tihomirova, a možda je moto čitave knjige istaknut na zadnjim stranicama korica:

“…Dakle, dok su po rečima vladike Nikolaja, srpski sinovi odlazili na Zapad sa torbama prepunim vrlina, a vraćali se sa torbama prepunim zabluda, sa Istokom je bilo obrnuto – uzajamna bogoljubiva nadogradnja prožimala je mnoge srpske velikane u Rusiji, kao i mnoge ruske velikane u Srbiji. Promisliteljske, mistične veze između Srba i Rusa građene su vekovima i ni jedan neprijatelj niti okupator, nije uspeo da te veze pokida…” (autor).

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: