Raduj se Hercegovino: Kanonizovani Sveti novomučenici prebilovački!

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve /SPC/ kanonizovao je i ozvaničio Svete novomučenike prebilovačke, potvrdio njihovu svetost i mučeništvo i od ove godine prvi put će se slaviti kao sveti, potvrdio je Srni paroh mostarski Radivoje Krulj

 

 

krulj

 

 

Izvor: Srna

“Od ove godine im ne služimo parastos, već se molimo Svetim novomučenicima prebilovačkim da se oni Bogu mole za nas i da budu naši zastupnici”, objasnio je Krulj.
Ukazujući da su Prebilovci, uz selo Ladice u Češkoj, mjesto potpunog stradanja, Krulj je istakao da će početkom avgusta biti organizovan veličanstven, svepravoslavni događaj – prvo proslavljanje Svetih novomučenika prebilovačkih i da će se toga dana ova dva sela pobratimiti ne samo iz razloga zajedničke patnje već iz hrišćanskog poimanja života i ljubavi.
Iako su ustaše pokušale da ga “zatru”, malobrojni preživjeli sa područja Prebilovca i njihovi potomci pale varnicu života, počinju da obnavljaju do temelja porušene kuće i raspiruju vatru na već odavno ugaslim ognjištima, poručujući da je ovo selo Golgota, ali i hram Vaskresenja, da će izgradnja hrama donijeti iscjeljenje potrebno njihovim dušama, ali da neće zaboraviti ovo mjesto i njihove mučenike.
Krulj podsjeća da je, zahvaljujući angažovanju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Srpske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, crkvene opštine Čapljina, te vjerujućeg naroda, u Prebilovcima prošle godine počela obnova hrama koji će biti podignut na ruševinama spomen-kripte prebilovačkih mučenika. On ističe da su radovi trenutno intenzivirani.
“Već su urađeni temelji i kripta, a sada se vrše grubi radovi na crkvi”, kaže Krulj i dodaje da se nastoje završiti osnovni radovi da bi se u avgustu u kriptu mogli pohraniti mošti Svetih mučenika prebilovačkih, stradalih u Drugom svjetskom ratu.
On je rekao da je gradnja ovog hrama od posebnog značaja, jer su Prebilovci mjesto srpske istine kao što je, kako jer istakao, Jerusalim grad i Golgota svakog hrišćanina, mjesto i epicentar njegovog života.
“Može se reći da su Prebilovci simbol svakog sela našeg i naš drugi Vračar, jer su novomučenici dva puta stradali, kao mošti Svetog Save na Vračaru, to je epicentar ne samo hrišćana, nas u Hercegovini, srpskog narod, nego uopšte”, rekao je Krulj.
On je naveo da se iz Groba na Golgoti rodio život, a smrt je pobijeđena, naglasivši da su novomučenici stradali samo zato što su bili hrišćani i Hristovi sljedbenici, ali da za to sada vaskrsavaju.
“I mi sa njima sada vaskrsavamo i to je smisao toj radosti za nas”, rekao je Krulj, ističući da narod ima dušu i da uz vjeru u Boga obnavlja svoje njive i kuće i Prebilovce, u čemu im veliku podršku daje paroh čapljinski jerej Danilo Boro.
On je istakao da se hramovi obnavljaju, zahvaljujući prvo umirovljenom vladiki Atanasiju, a sada i vladiki Grigoriju, koji taj put nastavlja, i to tako da se ne obnavljaju hramovi kao spomenici kulture, već da se vraća život.
“Šta će nam crkva u Mostaru kao crkva – ništa, a ni Prebilovci kao crkva ništa ne znače, ali sasvim je drugačije ako će se obnoviti životi, rađati djeca u Hercegovini. Nije slučajno vladika Grigorije blagoslovio da se Fondacija za pomoć roditeljim sa troje i više djece nazvala imenom Svetog Vukašina klepačkog i prebilovačkog i hercegovačkog i baš da je osnovana na 70-togodišnjicu stradanja prebilovačkih i hercegovačkih žrtava”, rekao je Krulj.
On je poručio da se, obnavljajući Prebilovce i hramove, obnavlja život i to treba da bude podsticaj za nove živote.
“Hristos vakrse iz mrtvih, smrću smrt uništ i svima, i nama i onima koji su u grobovima, život darova! To je smisao svega”, naglasio je Krulj.
U Prebilovcima je u Drugom svjetskom ratu od 1.000 stanovnika ubijeno njih 826, a do kraja rata broj poginulih povećan je na 850. Od toga, njih 600 su žene i djeca, najviše postradali u Šurmanačkoj jami u koju su živi, u dubinu od 66 metara, gurnuti 6. avgusta 1941. godine. Iz 57 porodica niko nije preživio.
Tokom otadžbinskog rata 1992. godine u Prebilovcima je razoreno i seosko groblje, spaljene kosti mnogih pokojnika u grobnicama, a minirane su i sravnjene sa zemljom i nedovršena crkva i kripta, gdje su 1991. godine sahranjeni posmrtni ostaci žrtava prethodno izvađeni iz Šurmanačke i drugih jama u Hercegovini.
Srna

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: