Radovan Dangubić: Fotografija mi je i život i strast!

Dvadesetosmogodišnji Radovan Dangubić iz Ljubinja izuzetno je aktivan mladi čovjek, što se ni u kom slučaju ne bi moglo dovesti u asocijativnu vezu s njegovim prezimenom. Čak naprotiv, Radovan je više nego ijedan drugi sugrađanin sljedbenik drevne latinske uzrečice: iskoristi dan!

fotograf-radovan-dangubic-ljubinje-540x300

IZVOR: “Glas Trebinja” br. 1049
AUTOR: Žarko Janjić
FOTO: Moja Hercegovina

Bio je odbojkaš premijerligaša BiH Ljubinja, bavi se planinarenjem, pomalo alpinizmom, modelarstvom, a već desetak godina živi od fotografskog rada. Što se ovog posljednjeg tiče, a naročito umjetničke fotografije, ovo je njegova posebna godina. Za fotografiju “Luka” dobio je prvu nagradu Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH za 2014. godinu, neke druge fotografije su mu, uz pohvalu, izabrane na međunarodnom salonu u Beogradu, za koji je konkurisalo nekoliko hiljada fotografija iz cijelog svijeta; bio je i cijeli niz drugih vrijednih, prigodnih i ugodnih priznanja na tom području, koje mu je postalo izazov. I strast… Ali od strasti se ne da živjeti, zato Radovan, opremljen vrlo savremenom opremom, zarađuje “slikajući” svadbe i vjenčanja; i to u vrlo širokom rasponu od Splita, preko Ljubinja i Trebinja, do Herceg Novog i Budve.

– Do sada sam fotografisao blizu 300 svadbi. Nije to baš lak posao, kao što se, naoko, može učiniti. Traži dosta truda, a i permanentnog ulaganja u novu opremu ako želite da budete u trendu, pa na kraju vam ostane tek jedna skromna svota kao zarada. Međutim, ne žalim se. Posao je to i koji volim i koji me zanima – objašnjava Radovan.

U trebinjski Foto-kino klub, nastavlja, učlanio sam se prije četiri godine na nagovor televizijskog snimatelja RTRS i fotografa Radoja Eleza, koji mi je dao prve savjete i instrukcije s područja umjetničke fotografije, na čemu sam mu, naravno, zahvalan, a skromno smatram da ga nisam iznevjerio. Prije mene, koliko znam, u Ljubinju se poodavno umjetničkom fotografijom jedno kratko vrijeme bavio samo Gordan Dangubić, koji je poslije otišao u Beograd. Danas se, osim mene, ne bavi niko.

Prvu samostalnu izložbu umjetničkih fotografija, koja će na neki način donijeti presjek njegovog dosadašnjeg rada, Radovan Dangubić planira za 4. januar u Trebinju. A onda na ljeto iduće godine želio bi da se predstavi i svojim zemljacima u Ljubinju sa izložnom “Hercegovina iz vazduha” – na kojoj će se naći slike hercegovačkih mjesta, snimljenem iz letjelice, koju je ovaj fotograf sam konstruisao.

 

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: