Racionalizacija mreže škola zabrinula nevesinjske odbornike

Na  zasjedanju Skupštine opštine Nevesinje odbornici su jednoglasno prihvatili programe rada javnih ustanova čiji je osnivač Opština, te izvještaje o radu inspekcijskih službi i komunalne policije.

nev

Izvor: Radio Nevesinje 

Najviše se raspravljalo o dopisu Ministarstva prosvjete i kulture RS u vezi racionalizacije mreže osnovnih škola. Odbornici su većinom glasova za potpredsjednika Opštinskog parlamenta imenovali Darka Marića iz SRS „Dr Vojislav Šešelj“.

Podnoseći izvještaj o planu rada Doma zdravlja Nevesinje za 2015. godinu, direktor ove ustanove Žarko Tamindžija najavio je sanaciju i rekonstrukciju objekta Doma zdravlja po Projektu jačanja zdravstvenog sektora u cilju implementacije modela porodične medicine. Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS za projekat će obezbijediti 70% sredstava, a 30 % trebalo bi da obezbijedi Opština Nevesinje. U toku je priprema projektne dokumentacije i nakon toga će biti raspisan tender za najpovoljnijeg izvođača radova, potvrđeno je na sjednici. U odborničkoj raspravi je izraženo zadovoljstvo kvalitetom zdravstvenih usluga u Nevesinju. Različito je procjenjivan potreban obim renovinaranja objekta, ali su odbornici bili jedinstvenog stava da se u budžetu planiraju sredstva za sufinansiranje projekta. Plan i program Centra za socijalni rad, JU Centar za informisanje i kulturu, Dječijeg vrtića i Narodne biblioteke prihvaćeni su bez rasprave.
Najšira skupštinska rasprava vođena je o dopisu Ministarstva prosvjete i kulture RS koje je od Opštine Nevesinje zatražilo mišljenje i prijedlog racionalizacije mreže škola na teritoriji jedinice lokalne samouprave. Načelnik opštine Momčilo Šiljegović rekao je bi u slučaju striktne primjene Zakona o osnovnom obrazovanju bez uzimanja u obzir specifičnosti nerazvijene opštine većini područnih odjeljenja OŠ „Risto Proroković“ prijetilo gašenje. U dopisu Ministarstva prosvjete je navedeno da će predmet razmatranja biti područna devetorazredna odjeljenja koja od šestog do devetog razreda imaju do 40 učenika i petorazredna odjeljenja koja imaju manje od šest učenika. Resorni ministar će imenovati komisiju koja će obići sve škole i utvrditi činjenično stanje. Odbornici su jednoglasno usvojili Zaključak u kojem Skupština opštine Nevesinje predlaže Vladi RS da prilikom utvrđivanja mreže osnovnih škola za naredni četvorogodišnji period zadrži sva postojeća područna odjeljenja OŠ „Risto Proroković“. Kao argumenti se navode nerazvijena opština, loša putna infrastruktura, oštre zime i velika udaljenost od matične škole. Odbornici smatraju da bi ukidanje škola dovelo do novih migracija stanovništva i gubitka radnih mjesta. Podsjećaju i da su područne škole poslije rata renovirane i da postoje svi uslovi za izvođenje nastavnog procesa.

Na današnjem zasjedanju odbornici su usvojili izvještaje o radu inspekcijskih službi i komunalne policije. Načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Rade Mavrak naglasio je da su inspekcije u 2014. godini stručno i u zakonskom roku obavljale poslove iz svoje nadležnosti. Kao probleme u radu je naveo nedovoljnu tehničku i informacionu opremljenost, nepokrivenost pojedinih resora, nedovoljan kancelarijski prostor i otežanu primjenu zakonskih propisa.Na pitanje odbornika o ispravnosti vode iz jezera Alagovac, resorni inspektor je objasnio da postojeći vodovodni sistem ne može obezbijediti kvalitet vode prema standardima, istakavši da je mutnoća vode najčešće veća od dozvoljene.

Na današnjoj redovnoj sjednici SO Nevesinje bez rasprave su usvojeni Program rada Štaba civilne zaštite za 2015. godinu i Izvještaj o ostvarenju Programa Opštinskog parlamenta u prošloj godini. Odbornici su donijeli Odluku o visini boravišne takse koju plaćaju domaći i strani državljani sa prebivalištem van opštine Nevesinje. Ova taksa utvrđena je u iznosu od 1 KM po svakom ostvarenom noćenju.

Na sjednici je doneseno i nekoliko odluka koje je predložilo Opštinsko odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove. Verifikovan je i mandat novoizabranom odborniku Radmilu Kovačeviću iz SRS „DR Vojislav Šešelj“.

 

 

O autoru
Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: