Putevi podijelili nevesinjske odbornike

Na današnjem zasjedanju SO Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili rebalans budžeta za 2014. godinu u iznosu od 5.956.987 KM što je 3 % više od plana.

so 21 4

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Dragan Grahovac

Najveća korekcija na prihodovnoj strani je primitak za nefinansijsku imovinu u iznosu od 358.000 KM i koncesione naknade od 162.600 KM. S druge strane, rashodi na osnovu korištenja roba i usluga povećani su za 19 %.

Nakon što je načelnik Odjeljenja za finansije Ljiljana Buha detaljno obrazložila novu strukturu budžetskih prihoda i rashoda razvila se široka skupštinska rasprava. Skupštinska većina je predloženi rebalans budžeta ocijenila kao dobro uravnotežen, dok je opozicioni SNSD imao niz zamjerki.

Komisija za budžet i finansije je većinom glasova podržala rebalans uz obrazloženje da je sačuvana finansijska stabilnost i da nije stvoren novi deficit. Saglasnost na predloženi rebalans dalo je i Ministarstvo finansija RS.
U dosta žučnoj raspravi odbornici su najviše komentarisali povećanje troškova održavanja makadamskih puteva u 2014. godini. Dok su odbornici SNSD –a tvrdili da je to urađeno u predizborne svrhe, odbornici SDS –a, Srpske radikalne stranke i SRS „Dr Vojislav Šešelj“ su ukazivali da su nasipani svi putevi i da nije pravljena selekcija po političkoj pripadnosti.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović opovrgao je tvrdnje odbornika SNSD –a da raspisivanje tendera za održavanje puteva nije urađeno po Zakonu o javnim nabavkama. Prema njegovim riječima, izvođači radova su izabrani na tenderu i uredno je vođena građevinska knjiga i druga dokumentacija.

Primjedbe za umanjenje subvencija za poljoprivredu iznijeli su i odbornici vladajućih i opozicione stranke uz preporuku da se to ispravi prilikom planiranja budžeta za narednu godinu.

Nacrt rebalansa budžeta usvojen je glasovima skupštinske većine, dok su odbornici opozicionog SNSD –a bili „protiv“.
U preostalim tačkama dnevnog reda nije bilo diskusija.

Zamjenik komandira Policijske stanice Nevesinje Siniša Laketa informisao je odbornike o radu policije tokom 11 mjeseci 2014. godine. Iz informacije je vidljivo da su svi statistički parametri za ocjenu stanja bezbjednosti u opštini su povoljniji nego u 2013. godini. Broj krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira manji je za oko 37 % , a broj saobraćajnih nezgoda za oko 39 % nego godinu dana ranije.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili Odluku o bezbjednosti saobraćaja na putevima na području opštine. Prema riječima Miomira Kokotovića iz opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove Odluka je usaglašena sa novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske. Kako je obrazložio, novine se odnose na ograničenje brzine u nasenjenim mjestima, formiranje Savjeta za bezbjednost saobraćaja, regulisanje parking prostora za invalidna lica i još neke stavke.

Skupština je usvojila Zaključak da se načelnik opštine Nevesinje pismeno obrati predsjedniku Osnovnog suda u Trebinju i predloži dva puta mjesečno održavanje sudskih dana u odjeljenju ovog suda u Nevesinju Od načelnika se traži da uputi zahtjev Vladi RS i Ministarstvu pravde da se u budžetu za 2015. godinu planirajku sredstva za rad Osnovnog suda u Nevesinju.

Odbornici su usvojili Nacrt Odluke o utvrđivanju Prostornog plana opštine Nevesinje nakon čega ovaj dokument može ići na javnii uvid. Usvojena je i informacija o realizaciji Strategije komunikacije sa javnošću opštine Nevesinje za proteklli period 2014. godine.

U dijelu sjednice predviđenom za odbornička pitanja odbornik Milosav Uljarević interesovao se o toku realizacije projekta „Rekonstrukcija vodovodnog i kanalizacionog sistema“ , a odbornik Milutin Samardžić je pitao da li će načelnik opštine raspisati tender za zimsko održavanje puteva.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: