Prva žrtva poplava u RS: Stradao muškarac u Bijeljini

Prilikom obrušavanju dela vikendice u naselju Dvorovi u Bijeljini stradao je jedan muškarac. U Banjaluci je proglašeno vanredno stanje zbog poplava, teška situacija je i dalje u Doboju i Šamcu, koji su potpuno potopljeni

rs 01

Izvor: Novosti. rs
Foto: Tanjug

Prilikom obrušavanju dela vikendice u naselju Dvorovi u Bijeljini stradao je jedan muškarac i to je prva žrtva poplava u Republici Srpskoj, potvrdila je agenciji Fena portparol entitetskog MUP-a Mirna Šoja.

Policijskoj stanici jutros u 9.35 sati obratio se šef smene graničnog prelaza Rača i prijavio da je dobio poziv da je u Dvorovima, u blizini šljunkare “Bijeljina-put”, na vikendici došlo do odrona zida objekta.

Jedan muškarac je stradao, a na krovu te vikendice se nalazi žena koja čeka čamce i pomoć, jer se oko objekta nalazi velika količina vode.

“Policija trenutno ne može da priđe vikendici…voda je jako visoka, tako da je nemoguće u ovom trenutku izvršiti uviđaj”, navela je Šoja.

Identitet stradalog za sada nije saopšten, a preduzimaju se sve mere kako bi žena koja je ostala na krovu bila evakuisana na sigurno.

rs 02
VANREDNO STANjE U BANjALUCI

U Banjaluci je proglašeno vanredno stanje zbog poplava, teška situacija je i dalje u Doboju i Šamcu, koji su potpuno potopljeni, a u spašavanje su se uključili i rafteri i članovi kajakaških klubova.

Delovi mnogih naselja na području Banjaluke poplavljeni su ili zaplavljeni, saopšteno je jutros iz Republičke uprave Civilne zaštite. Zbog prelivanja vode obustavljen je saobraćaj preko mosta u naselju Česma, a reka Vrbas odnela je viseći most koji spaja to naselje s gradom, kao i stari most u naselju Karanovac.

Banjalučko naselje Priječani takođe je odsečeno od grada, pod vodom je prostor kod “Vitaminke”, a voda dolazi i do Drvne industrije “Vrbas”, izjavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da takav nivo Vrbasa nije zabeležen u istoriji grada.Proradilo je i nekoliko desetina klizišta.

Šamac je ceo pod vodom, reka Bosna ulazi u grad, struje i vode za piće nema, a telefonske linije su u prekidu.

Kiša neprestano pada, a reka Sava preti da pokida nasip koji je postavila Civilna zaštita i izlije se u grad, kaže načelnik opštine Savo Minić, apeluje da svi koji mogu pomognu stanovništvu i dodaje da je stanje u gradu haotično.

Civilna zaštita čamcima evakuiše stanovništvo i prevozi na bezbedna mesta. Na spratu osnovne i srednje škole u Šamcu je prihvatilište za one koji nemaju gde da budu prevezeni.Svi bolesnici sa hemodijalize u Šamcu su evakuisani sinoć i tokom noći.

Ostaje kritično stanje u Doboju gde je vodostaj reke Bosne 670 centimetara, što je 220 centimetara iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Voda je potpuno ušla u grad i u toku je evakuacija u koju su se uključili pripadnici Ronilačkog kluba “Buk” sa jednim čamcem i deset članova Kajakaškog kluba “Kanjon” iz Banjaluke sa 27 čamaca.

Svi putni pravci, magistralni i regionalni putevi, koji vode u i iz grada su u prekidu, tako da je Doboj i dalje u totalnoj blokadi.

Evakuisana je većina stanovnika u čije je stambene objekte voda prodrla na drugi sprat, a njihovo spašavanje i evakuacija se nastavlja, na čemu je angažovan i Helikopterski servis RS, objavili su banjalučki mediji.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: