Promocija knjiga „ Rusija sveta”

Sinoć, 14. 12. 2014. u sali biblioteke Eparhijskog doma sa početkom u 19 sati održana je promocija knjiga pod nazivom „Rusija Sveta”.

rusija 01

Izvor: Eparhija ZHIP

Sala biblioteke nija bila dovoljna da primi sve zainteresovane te je dio prisutnih promociju pratio preko zvučnika iz susjedne trpezarije.

Promocija je počela pozdravom i najavom dragih prijatelja i predavača koje je pozdravio i najavio otac Aleksandar Šmanja. Nakon pozdrava prisutnima se obratio, nama dobro poznati, veoma dragi i dokazani prijatelj, otac Ignjatije Šestakov sabrat Sretenjskog manastira u Moskvi. On je u uvodnom govoru pozdravio prisutne izrazio radost zbog ponovnog dolaska u Hercegovinu i iznio osnovne podatke o izuzetnoj knjizi Nesveti a Sveti pisca Igumana Sretenjskog manastira oca Tihona Ševkunova koja je do sada premašila milionski tiraž i prevedena je na više jezika. Nakon kratkog uvoda je pozvao prisutne da zajedno pogledaju kratak film o životu Velikih ruskih Staraca iz Pskovsko-pečerske lavre koji je otac Tihon snimio kao iskušenik davne 1986. godine i koji nam najprisnije pokazuje život ovih Velikih i Svetih ljudi, a koji poslužio kao inspiracija za pisanje knjige Nesveti a Sveti.

Nakon filma otac Ignjatije je podrobnije predstavio knjigu Nesveti a Sveti, a potom i još dvije izvanredne knjige: knjigu Nije na prodaju Protojereja Andreja Tkačova i knjigu Nova čuda Svetog Sergija Radonješkog.

Kako nam reče otac Ignjatije knjiga Nije na prodaju oca Andreja je zbirka tekstova čovjeka koji ima nesvakidašnji dar da o savremenim društvenim problemima govori kroz Sveto Jevanđelje na način koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Ona je i štampana zbog toga što je nakon objavljivanja na internetu dobila ogroman broj pozitvnih komentara od strane srpske publike i na taj način se „nametnula“ za štampu. O Svetom Sergiju Radonješkom, tom velikom stubu Rusije i njegovim čudima govorio je otac Ignjatije, a kasnije i naš Vladika Atanasije koji je ovo sabranje svojim prisustvom učinio još svečanijim i radosnijim.
Nakon oca Ignjatija govorio je Gospodin Dejan Pavlović direktor Izdavačke kuće „Čuvari“ koja je štampala ove knjige. Govoreći o izdavaštvu, kao i o težini situacije da poslije izdavanja Nesvetih a Svetih nije lako pronaći dovoljno kvalitetno štivo koje bi „dostojno naslijedilo“ prethodnika ispričao je kako je „sasvim slučjano naletio“ na knjigu Darujte ljubav koja je u stvari sastavljena od zapisa Svete Carice Aleksandre Fjodorovne Romanove i koja je pravi brilijant među štivima koja govore o Svetoj Tajni braka i bračnom životu. Te se, svakako, preporučuje svima kao veoma kvalitetno i dušekorisno štivo.
Nakon Dejana, prisutne je pozdravio i oplemenio svojim govorom Preosvećeni Vladika Atanasije govoreći o hrišćanskom poimanju i življenju, o Svetoj Rusiji i Svetom Sergiju Radonješkom, o bratskim rusko-srpskim odnosima napomenuvši da je ruski monah odveo Svetog Savu na Svetu Goru.

Promocija je završena prodajom knjiga izuzetno povoljnim cijenama uz posluženje koje je pripremila eparhija, a po završetku prodaje predavače je bratski ugostio manastir Tvrdoš.
Sledeće promocije su: ponedeljak – 15. 12. 2014. u Gacku i utorak – 16. 12. 2014. u Bileći, obje u parohijskim domovima sa početkom u 19 sati.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: