Privreda Srpske u groznici

Pored TE Ugljevik i Gacko, hidroelektrane na Drini i rafinerija Brod u gubitku. Profesor Radivojac: Naša privreda je bolesnik, koji već dugo pati, ali na to niko ne reaguje

rs-rafinerija-brod_620x0

Izvor: Novosti
Autor: A. Macanović 

Banjaluka – Rafinerija nafte u Brodu u prvih devet meseci ove godine poslovala je sa gubitkom većim od 27,5 miliona maraka! Finansijski izveštaj ovog preduzeća, objavljen na Banjalučkoj berzi, pokazuje da je time ukupni nepokriveni gubitak Rafinerije porastao na 529.133.781 KM, a njene obaveze na 724.177.942 KM.

Ako tome dodamo da je kompanija „Birač“ iz Zvornika u stečaju, da su u prvih devet meseci Rudnik i Termoelektrana Ugljevik poslovali sa gubitkom od 32,8 miliona KM, Rudnik i Termoelekrana Gacko sa gubitkom od 18,9 miliona KM, a „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad sa gubitkom od 1,7 miliona KM, dovoljno je jasna slika u kakvom poražavajućem položaju se nalazi privreda Republike Srpske, ističu ekonomski stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci dr Goran Radivojac za „Novosti“ kaže da je privreda Srpske „bolesnik, koji već jako dugo pati i ima simptome bolesti, ali da na to niko ne reaguje“.

– Privreda Srpske nije u gubitku samo prvih devet meseci ove godine. To traje decenijama. Tek sad vidimo efekte loših poteza iz prošlosti, što je dovelo do toga da je krvna slika privrede u ovom momentu jako loša – kaže Radivojac.

On ističe da privreda Srpske još daje znake života, ali da će se ubrzo, ukoliko se ovako nastavi, naći u bezizlaznoj situaciji. Za trenutno stanje privrede najviše krivi resorno ministarstvo.

Ekonomista Zoran Pavlović za „Novosti“ kaže da je naša privreda konstantno zapostavljena, jer su ljudi koji njom upravljaju „politički podobni, ali očito „poslovno nesposobni“.

Još gora je situacija, nastavlja Pavlović, kad su u pitanju investicije iz inostranstva, kao što je slučaj sa ruskim investicijama u Rafineriji nafte Brod, ili litvanskim u zvorničkom „Biraču“.

– Naša vlast ništa ne čini da prekontroliše navode da se vrši transfer dobiti iz jednog u drugo povezano preduzeće vlasnika i tako izvlači iz Srpske, a državi ostavljaju gubitaši. Kao da se uopšte ne interesuju za način poslovanja ovih firmi? Tek kad se nešto desi, onda reagujemo. A iz ovih firmi bi trebalo da se ubire značajan porez i doprinosi za budžet – kaže Pavlović i pita se je li razlog što su u Vladi neinformisani, nemaju znanja o tim procesima, ili nema interesa da se ubire prihod značajan za budžet.

Pavlović se pita i kako je moguće da neko ostane direktor u javnom preduzeću koje napravi ovakve gubitke, ističući da toga nije bilo ni u Titovo vreme, a kamoli da može biti sada u savremenoj ekonomiji.

– To je slika i prilika situacije u kojoj se nalazimo. Na mesta direktora, menadžmenta, zapošljavaju se partijski članovi, što je neverovatno i apsurdno, a uz to nemaju nikakvu odgovornost za poslovanje tih javnih preduzeća, za čije vođenje dobijaju astronomske plate – ističe Pavlović.

Zbog toga nas, tvrde ekonomisti, mogu samo očekivati dalja zaduženja, rast javne potrošnje i zapošljavanje u javnom sektoru, dok se u strukturi budžeta 60 odsto izdvaja za plate budžetskih korisnika.

 

AUTOMOBILI
JOŠ jedan primer bahatosti zvaničnika u vlasti jeste kupovina skupocenih automobila u sred ekonomske krize. Pa kao da smo u Kuvajtu, a ne u jednoj jadnoj i maloj BiH – upozorava Pavlović.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: