Pridvorci: Otkrivena spomen-bista heroju Dušku Pujiću

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je uz sasluženje sveštenstva eparhije i prisustvo nekoliko stotina mještana Pridvoraca i Todorića osveštao spomen bistu Dušku Pujiću, borcu Trebinjske brigade Vojske RS ,koji je na današnji dan tragično nastradao.

 

sinovi-pored-biste

Ponosni na oca – sinovi Duška Pujića

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.M. 
Uoči osveštanja spomen-biste na groblju na Aleksinoj Međi služen je pomen Dušku Pujiću.
Iako je od 24. oktobra 1992. do danas prošlo punih 22 godine i dalje je živo sjećanje na te dane, na junaštvo i čovjekoljublje koje je tih dana pokazao svaki pripadnik Trebinjske brigade Vojske RS. Sa svojim ratnim drugovima u istom stroju bio je i Duško Pujić.

Tog dana Duško je osam ranjenih saboraca odveo u trebinjsku bolnicu. U povratku je svratio do svoje kuće, do rodbine komšija i prijatelja. Uputio im je riječi podrške, riječi ohrabrenja. „Jeste teško, ali ne damo im da uđu u Trebinje“…sa tim riječima je otišao na svoju posljednju smjenu. Duško Pujić je nastradao na položaju iznad Bobovišta, u Kuli poviše Drijena ispunjavajući svoj vojnički zadatak. Neprijateljski tenk, koji je prošao gotovo iza leđa našim borcima, uputio je smrtonosni projektil. I tako ugasio vječnu mladost i junačko srce Duška Pujića.
U znak sjećanja na njega danas je otkrivena spomen bista na platou ispred sjedišta mjesne zajednice Pridvorci.
spomen-bista2

Zahvaljujući se Inicijativnom odboru na pokretanju akcije podizanja spomen biste Dušku Pujiću, na svečanosti koja je tom prilikom priređena, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je rekao da se žrtve junaka odbrane Trebinja nikada ne smiju zaboraviti.
„U srpskoj istoriji se kaže da iza Obilića ne ostaju nasljednici. Na sreću našeg grada, iza našeg Obilića Duška Pujića su ostala dva sina koji uspravnog čela mogu da idu ulicama ovog grada, ponosni na junačko djelo svoga oca“, rekao je Slavko Vučurević.

spomen-bista1
Ispred Boračke organizacije grada Trebinja govorio je predsjednik Skupštine Pero Mišeljić koji je bio komandir protivoklopne čete 3. bataljona, čiji je pripadnik bio pokojni Duško Pujić.
„Svaki spomenik, pa tako i ovaj, uspomena je na mrtve i opomena živima, znamen i znak budućim naraštajima. Neka ovo spomen-obilježje bude skroman znak naše zahvalnosti za žrtvu koju je Duško Pujić dao na braniku otadžbine“, rekao je između ostalog Mišeljić.

pujic

Foto: Mirko Okuka

Mnogi su pomogli da nikne bista podignuta u čast Duška Pujića. Ipak, najzaslužniji za pokretanje ove akcije su bili mještani i Savjet mjesne zajednice Pridvorci, te članovi Boračke organizacije grada Trebinja. Veliku pomoć u realizaciji svih ovih aktivnosti pružio je Grad Trebinje, elektroenergetski sektor, kao i javna preduzeća, ustanove i brojni pojedinci.
U ime porodice zahvalio se Duškov sin Nikola Pujić, koji je u trenutku pogibije svog oca ima nešto više od godine dana.
Na spomen bistu Duška Pujića cvijeće su položili predstavnici Boračke organizacije Trebinja, Gradske uprave i porodica. U pratećem programu, uz gusle je o pogibiji Duška Pujića pjevao Rajko Milojević.

spomen-bista3

 

Borac bez mane i straha

Ovako su o Dušku Pujiću pričali njegovi saborci. „Za njega nije bilo nikakve tajne u ratovanju. Bio je i kurir i izviđač i pomagao je ranjenim i povrijeđenim. Sa uspjehom je dejstvovao i pucao iz svakog oružja. Čak i iz tenka i iz ZIS-a. Bio je borac bez mane i straha“.
Kad je odlazio da da krv svom komandiru Peru Mišeljiću, koji je ležao u bolnici u Podgorici, zaobišao je punkt na granici Crne Gore i prvi došao kod svog komandira da mu da kapi koje život znače. „Mojim venama Duškova krv teče i nikada ni njega ni brojne heroje koji dadoše život za Republiku Srpsku i Trebinju ne mogu zaboraviti“, reče Pero Mišeljić, ratni komandir protivoklopne čete 3. bataljona.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: