Presuda u korist Bobar banke: Stadionu opet prijeti doboš?

Viši privredni sud u Banjaluci uvažio je žalbu Bobar banke u likvidaciji da je Fudbalski klub „Leotar“, po Zakonu o stvarnim pravima, imao pravo da stadion u Policama založi za kredit, čime je poništio raniju presudu Okružnog suda u Trebinju, po kojoj je to pravo osporeno jer je stadion, kako je tada utvrđeno, u vlasništvu Grada Trebinja.

milan-tomanovic

Izvor: Radio Trebinje
tekst: R.S.

Potpredsjednik Fudbalskog kluba „Leotar“ Milan Tomanović za radiotrebinje.com pojašnjava da to praktično znači da će povratom hipotekarnog prava Bobar banke nad stadionom u Policama ova imovina ući u njenu likvidacionu masu, te da bi Trebinje, ukoliko Okružni sud u ponovljenom postupku potvdi odluku više instance, uskoro moglo da ostane bez gradskog stadiona.
„Slučaj će početkom marta opet biti pred Okružnim sudom, ali će, vjerujem, sud uvažiti primjedbe drugostepenog organa i ovoga puta donijeti drugačiju odluku – čime bi praktično bila aktivirana hipoteka, ukoliko se Bobar banci ne vrati dug. Nemamo mnogo vremena. Podsjećam vas da je Bobar banka u likvidaciji već blokirala račune kluba“, upozorio je Tomanović.
Dodatni problem je, dodaje Tomanović, to što je banka očito „zaboravila“ da je sa klubom imala potpisan ugovor o reprogramu duga, te što je blokada stigla na ukupni iznos kredita od 370.000 KM, uprkos tome što je od tog iznosa klub u međuvremenu vratio 155.000 KM.

stadion

Simptomatično je i to, kaže on, što na sve zahtjeve i obraćanja FK „Leotar“ oko ovih otvorenih pitanja – uprava Bobar banke klub nije udostojila niti jednog odgovara.
Tomanović ističe da zbunjuje i činjenica da je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević tek prije nekoliko dana, i to od strane kluba, obavješten o sadržaju presude Višeg privrednog suda u Banjaluci, koja je donesena još u decembru prošle godine, iako je Grad bio jedna od strana u vlasničkom sporu. Zbog toga očekuje da će gradonačelnik ovo pitanje vanredno kandidovati na dnevni red sjednice Skupštine grada, koja je zakazana za ponedjeljak.
Tomanović dodaje da su po pitanju spasavanja stadiona od prijeteće hipoteke uprava kluba i Grad na istoj strani, uz neslaganja samo oko vlasništva – pri čemu klub smatra da stadion treba da pripadne FK „Leotar“, dok Gradska uprava insistira da je to vlasništvo Grada.
„Prvo treba usaglasiti sa Bobar bankom u likvidaciji koliki je stvarni dug Fudbalskog kluba. A onda po hitnom postupku naći način da se vrati taj dug, ako nećemo da stadion sutra bude uklonjen i na njegovom mjestu ‘nikne’ neki stambeno-poslovni kompleks“, upozorio je Tomanović.
Podsjećamo, gradonačelnik Vučurević je još ranije, sumirajući štetu koja je Trebinju učinjena likvidacijom Bobar banke, upozoravao na opasnost da Bobar banka žalbom višim sudskim instancama ponovo isposluje hipotekarno pravo nad stadionom u Policama, čime bi, zbog štetnog kreditnog aranžmana prethodne uprave kluba sa ovom bankom u visini od 370.000 KM, Trebinje moglo ostati bez nekretnine procjenjene vrijednosti blizu 5.000.000 KM.

FK-dokument

FK Leotar: Naš je bazen na Banjama

Rješenje – vratiti klubu imovinu na Abazovini

Potpredsjednik FK „Leotar“ Milan Tomanović kaže da je uprava kluba spremna sama da obezbijedti novac za vraćanje kreditnog duga prema Bobar banci, ukoliko uspije da povrati vlasništvo nad imovinom na Abazovini.
Tomanović navodi da posjedovni list potvrđuje da je FK „Leotar“ vlasnik 21.682 m2 imovine na Abazovini, koja obuhvata pomoćni stadion i olimpijski bazen na Banjama, te da će preduzeti sve potrebne pravne mjere da dođe u posjed ove imovine.
„Kada bi sud potvrdio vlasništvo Fudbalskog kluba nad ovom imovinom, mogli bismo uzeti kredit kojim bi pokrili sva dugovanja prema Bobar banci i na taj način spasili stadion od aktiviranja hipoteke. Nama treba imovina na Abazovini kao zalog da bi uzeli taj kredit, jer druge nemamo“, pojasnio je Tomanović.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: